najveći uticaj i dalje imaju cene hrane i pića

Inflacija u Sloveniji usporila na 6,9 odsto

EURegion

31.10.2023 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Sloveniji usporila na 6,9 odsto Inflacija u Sloveniji usporila na 6,9 odsto
Godišnja stopa inflacije u Sloveniji smanjena je sa septembarskih 7,5 odsto na 6,9 odsto u oktobru. Na inflaciju je najviše uticalo poskupljenje hrane i... Inflacija u Sloveniji usporila na 6,9 odsto

Godišnja stopa inflacije u Sloveniji smanjena je sa septembarskih 7,5 odsto na 6,9 odsto u oktobru. Na inflaciju je najviše uticalo poskupljenje hrane i bezalkoholnih pića. Inflacija na mesečnom nivou iznosila je 0,2 odsto, prenosi Mina.

Cene usluga u proseku su porasle 8,1 odsto, a cene robe 6,3 odsto. Roba dnevne potrošnje poskupela je 8,5 odsto, polutrajna roba 3,2 odsto, a trajna roba 0,4 odsto.

Najveći uticaj na godišnju inflaciju i dalje imaju cene hrane i bezalkoholnih pića (1,3 odsto). One su u jednoj godini u proseku porasle 7,3 odsto.

Struja je poskupela 24,3 odsto na godišnjem nivou, a poskupljenja u grupi rekreacija i kultura 7,1 odsto.

S druge strane, inflaciju je 0,2 procenta u finalnoj računici ublažilo pojeftinjenje čvrstih goriva, koja su u prosjeku pojeftinila 14,1 odsto.

U odnosu na septembar potrošačke cene porasle su 0,2 odsto. Prema statističarima, još je u oktobru bio vidljiv uticaj sezonske promjene kolekcija u trgovinama, odeća i obuća poskupele su 2,5 odsto i inflaciji doprinele s 0,2 procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...