Nakon što je dobila sva potrebna odobrenja od regulatornih organa

Intesa Sanpaolo okončala kupovinu First Banke u Rumuniji

EURegion

3.6.2024 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Intesa Sanpaolo okončala kupovinu First Banke u Rumuniji Intesa Sanpaolo okončala kupovinu First Banke u Rumuniji
Intesa Sanpaolo je uspešno završila akviziciju rumunske First Banke od privatnog investicionog fonda J.C. Flovers & Co. sa sedištem u SAD, nakon što je... Intesa Sanpaolo okončala kupovinu First Banke u Rumuniji

Intesa Sanpaolo je uspešno završila akviziciju rumunske First Banke od privatnog investicionog fonda J.C. Flovers & Co. sa sedištem u SAD, nakon što je dobila sva potrebna odobrenja od regulatornih organa.

Ova akvizicija omogućava grupi Intesa Sanpaolo da više nego udvostruči svoje prisustvo u Rumuniji – gde je već aktivna preko Intesa Sanpaolo Bank Romania – i jača konkurentsku poziciju grupe na lokalnom tržištu, čineći je jednom od deset najboljih banaka u zemlji, navedeno je na zvaničnom sajtu grupe Intesa Sanpolo.

„Jačanje našeg prisustva u Rumuniji će podstaći italijanske i strane investicije u zemlji, unaprediti trgovinu i podržati internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća. Naš rast će stimulisati razvoj inovacija, od čega će imati koristi domaćinstva i preduzeća”, izjavio je Marko Elio Rotinji (Marco Elio Rottigni), direktor sektora međunarodnog bankarstva.

Domaćinstva i preduzeća u Rumuniji će imati koristi od proširene ponude visokokvalitetnih finansijskih usluga, uključujući svakodnevno bankarstvo, finansiranje, osiguranje i proizvode zaštite, kao i investicione i savetodavne usluge. MSP će imati koristi od podrške međunarodnoj ekspanziji i specijalizovanih saveta za ESG tranzicije preduzeća.

Štaviše, kao vodeća italijanska bankarska grupa, Intesa Sanpaolo je na jedinstvenoj poziciji da neguje jače poslovne veze i sinergiju između Italije i Rumunije – zemlje koja je dom mnogih italijanskih kompanija koje igraju vodeću ulogu u ključnim industrijskim sektorima.

Udruživanjem snaga, Intesa Sanpaolo banka Rumunija i First Banka okupljaju ukupnu imovinu od oko 3,2 milijarde evra, opslužuju oko 143.000 klijenata i zapošljavaju preko 1.500 ljudi.

First Banka je sada deo Internacionalne filijale banaka Intesa Sanpaolo, ključnog igrača u regionu centralne i istočne Evrope, koji upravlja bankama u 12 zemalja. Ova široka mreža trenutno opslužuje 7,2 miliona klijenata, kroz  skoro 900 filijala i posvećenu radnu snagu koju čini 21.000 zaposlenih.

  • LENA

    3.6.2024 #1 Author

    Intesa Sanpaolo je uspešno završila akviziciju First Banke u Rumuniji, značajno proširivši svoje prisustvo na lokalnom tržištu i jačajući konkurentsku poziciju.

    Odgovori

  • SUNCE

    4.6.2024 #2 Author

    Intesa je velika i jaka banka i nists nije cudno sto se prosiruje i jaca u regionu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.