prilike za ulaganje u industriji električnih vozila i modernoj energetici

Jača saradnja Crne Gore i Kine

RegionSvetU fokusu

4.12.2023 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jača saradnja Crne Gore i Kine Jača saradnja Crne Gore i Kine
Kina je voljna da radi sa Crnom Gorom na produbljivanju saradnje u oblasti tradicionalne infrastrukture, ali paralelno sa tim i da aktivno istražuje prilike... Jača saradnja Crne Gore i Kine

Kina je voljna da radi sa Crnom Gorom na produbljivanju saradnje u oblasti tradicionalne infrastrukture, ali paralelno sa tim i da aktivno istražuje prilike za saradnju u oblasti nove infrastrukture, saopštio je ambasador Kine u Crnoj Gori, Fan Kun.

On je u svom autorskom tekstu pod nazivom “Novi razvoj kineske ekonomije, nove mogućnosti za saradnju Kine i Crne Gore” kazao da se nove prilike za saradnju ogledaju u električnim vozilima, novoj energiji, prenosu ultra visokog napona i digitalnoj ekonomiji.

„Na taj način zajedno stvarmo novi zamah za razvoj, delimo nove mogućnosti za saradnju i dodatno zbližavamo Kinu i Crnu Goru, sa ciljem da obostrano korisna saradnja donese još više rezultata od kojih svi dobijaju“, naveo je Fan.

On je podsetio da je od početka ove godine, kineska ekonomija nastavila svoj oporavak, u pozadini velikog pritiska na globalnu ekonomiju. U prva tri kvartala ove godine, kineski bruto domaći proizvod (BDP) je porastao 5,2 odsto na godišnjem nivou, svrstavajući se tako u sam vrh među najvećim svjetskim ekonomijama, prenosi Mina.

„Kompanije iz raznih zemalja širom sveta nastavljaju da prodiru na kinesko tržište i proširuju svoje prisustvo u Kini. U prvoj polovini godine, ulaganja u Kinu iz Francuske, Velike Britanije i Nemačke porasla su 173 odsto, 135 odsto, odnosno 14 odsto. U Kini je osnovano ukupno 24.00 novih kompanija sa stranim ulaganjima iz različitih zemalja, što je porast od 35,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Fan.

On je naveo da je poslednjih godina kineska ekonomija nastavila da ostvaruje novi razvoj. S jedne strane, u pogledu tradicionalne saobraćajne infrastrukture ostvarena su izuzetna dostignuća. Kina je izgradila najveću svetsku mrežu brzih pruga i auto-puteva. „S druge strane, razvoj nove infrastrukture, koju predstavljaju nova postrojenja za punjenje električnih vozila, elektrane koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora, te prenos ultra visokog napona i centri velikih podataka (big data centri), privlači globalnu pažnju“, kazao je Fan.

Prema njegovim riječima, kineska proizvodnja i prodaja novih energetskih vozila zauzima prvo mesto u svetu već osam godina za redom, a više od polovine električnih vozila u svetu vozi se u Kini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...