samo 22,3 odsto ispitanika zarađuje više od 1.500 evra na nivou domaćinstva

Sindikalna potrošačka korpa u Crnoj Gori iznosi 1.850 evra

RegionVesti

2.12.2023 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sindikalna potrošačka korpa u Crnoj Gori iznosi 1.850 evra Sindikalna potrošačka korpa u Crnoj Gori iznosi 1.850 evra
Sindikalna potrošačka korpa (SPK) za četvrti kvartal ove godine iznosi 1.850 evra, pokazalo je istraživanje Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Centra za edukaciju, informisanje... Sindikalna potrošačka korpa u Crnoj Gori iznosi 1.850 evra

Sindikalna potrošačka korpa (SPK) za četvrti kvartal ove godine iznosi 1.850 evra, pokazalo je istraživanje Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Centra za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI).

USSCG i CEISI predstavili su na konferenciji za novinare u petak, nakon dvomesečnog istraživanja, SPK koja se odnosi na četvrti kvartal ove godine, prenosi Mina.

Trenutno, a prema sprovedenoj anketi, samo 22,3 odsto ispitanika zarađuje više od 1.500 evra na nivou domaćinstva, što opet, kako tvrde iz USSCG, nije dovoljno da se podmiri iznos SPK.

“Ukoliko pođemo od pretpostavke da, u posmatranoj četvoročlanoj porodici, roditelji primaju dve prosečne zarade, dolazimo do zaključka da ovaj iznos nije dovoljan da toj porodici obezbedi dostojanstvene uslove živote, odnosno pokrije troškove SPK-a”, dodaje se u saopštenju.

Iz USSCG su rekli da aktuelna potrošnja većine građana u Crnoj Gori ne korespondira sa njihovim mesečnim primanjima.

Foto: Pixabay.com

SPK se sastoji od deset kategorija troškova i to prehrambenih proizvoda, imputirane rente, tekućeg održavanja domaćinstva, stanovanja i komunalija, obuće i odeće, nabavke proizvoda za ličnu higijenu i negu zdravlja, prevoza, obrazovanja i kulture, sporta i rekreacije, sedmodnevnog letovanja.

Metodologija za izradu SPK-a, kako je objašnjeno u saopštenju na sajtu USSCG, bazirana je na uporednim iskustvima i analizama sindikata iz okruženja, čije su potrebe i način života dosta slični kupovnim navikama potrošača u Crnoj Gori.

Konsultacije sa stručnom javnošću i rad na terenu u cilju prikupljanja tačnih podataka o različitim vrstama troškova domaćinstva bile su neophodan segment i uporište prilikom pripreme metodologije i izrade prve SPK.

SPK obuhvata troškove života četvoročlanog domaćinstva – dvoje odraslih i dvoje dece školskog uzrasta, odnosno jednog desetogodišnjaka koji pohađa osnovnu školu i jednog petnaestogodišnjaka koji pohađa srednju školu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...