CBCG objavila novi spisak

Porastao broj blokiranih preduzeća u Crnoj Gori

PoslovanjePreduzetnikRegion

1.12.2023 17:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Porastao broj blokiranih preduzeća u Crnoj Gori Porastao broj blokiranih preduzeća u Crnoj Gori
Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 77 kompanija više nego na prethodnom. Na... Porastao broj blokiranih preduzeća u Crnoj Gori

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 77 kompanija više nego na prethodnom.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mesečno, nalazi se 19.960 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.440 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u, prenosi Mina.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku meseca, sa presekom stanja na posljednji dan u mesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od 10.000 evra u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Imena kompanija se objavljuju na sajtu CBCG, www.cbcg.me, a u cilju obezbeđivanja pune nepristrasnosti objavljuju se po azbučnom redu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *