Ponude za kupovinu mogu se dostavljati do 13. avgusta

Luka Bar opremu uništenu u nevremenu prodaje u staro gvožđe

BiznisRegion

31.7.2024 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Luka Bar opremu uništenu u nevremenu prodaje u staro gvožđe Luka Bar opremu uništenu u nevremenu prodaje u staro gvožđe
Luka Bar objavila je javni poziv u kojem kao otpadno gvožđe prodaje havarisane gvozdene konstukcije pretovarnih mostova, utovarnog tornja za žitarice i transportne trake,... Luka Bar opremu uništenu u nevremenu prodaje u staro gvožđe

Luka Bar objavila je javni poziv u kojem kao otpadno gvožđe prodaje havarisane gvozdene konstukcije pretovarnih mostova, utovarnog tornja za žitarice i transportne trake, koji su uništeni u nevremenu početkom jula.

Šteta u Luci Bar procenjena je tada na 35 miliona evra. Sva tri pretovarna mosta koja su u Luci Bar još od 1977. godine su se srušila usled jakih naleta vetra. Mostovi su bili visoki preko 30 metara i teži od 400 tona, pišu Vjesti, prenosi Mina.

Ponude za kupovinu uništene opreme mogu se dostavljati do 13. avgusta. Početna cena po toni gvožđa je 150 evra, a prema javnom pozivu može se kupiti samo ukupna količina havarisane opreme, odnosno neće biti parcijalne prodaje.

Tačna količina otpadnog željeza biće utvrđena vaganjem na licu mesta uz prisustvo predstavnika prodavca i izabranog kupca.

U izvještaju o šteti navedeno je da su srušena tri pretovarna mosta Ceretti e Tanfani pojedinačne nosivosti 12 tona, kojima su konstrukcije potpuno degradirane i sada nemaju upotrebnu vrednost.

Srušen je utovarni toranj za žitarice, kapaciteta 300 tona na sat, kome je takođe konstrukcija potpuno degradirana. Oštećeni su usipni koševi za suve rasute terete, transportna traka za žitarice, te materijal handler za pretovarne operacije.

Vlada je usvojila izveštaj o šteti u kojem je navedeno da je evidentno da Luka Bar sopstvenim resursima ne može da prevaziđe nastalu situaciju, tako da je neophodna pomoć Vlade kako kroz odgovarajuće forme finansiranja urgentnih nabavki, tako i kroz omogućavanje pojednostavljenja administrativnih procedura kako bi se sve što je nužno obavilo u što kraćim rokovima.

Vlada je zadužila tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u saradnji s Ministarstvom finansija i Lukom Bar hitno sagledaju sve moguće modalitete kojima se može obezbijediti finansijska podrška namijenjena hitnoj sanaciji uništene lučke suprastrukture.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.