Kreiranje što transparentnijeg investicionog ambijenta

MMF pomaže Crnoj Gori u izradi strategije upravljanja javnim dugom

RegionU fokusu

17.4.2024 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MMF pomaže Crnoj Gori u izradi strategije upravljanja javnim dugom MMF pomaže Crnoj Gori u izradi strategije upravljanja javnim dugom
Međunarodni monetarni fond (MMF) pružiće podršku Ministarstvu finansija Crne Gore u izradi srednjoročne startegije upravljanja javnim dugom, u cilju kreiranja što transparentnijeg investicionog ambijenta... MMF pomaže Crnoj Gori u izradi strategije upravljanja javnim dugom

Međunarodni monetarni fond (MMF) pružiće podršku Ministarstvu finansija Crne Gore u izradi srednjoročne startegije upravljanja javnim dugom, u cilju kreiranja što transparentnijeg investicionog ambijenta Crne Gore, dogovoreno je na sastanku njihovih predstavnika u Vašingtonu.

Iz Ministarstva finansija Crne Gore je saopšteno da se resorni ministar Novica Vuković, u okviru prolećnih sastanaka u Vašingtonu, sastao sa zamenikom šefa Odeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a (Monetary and Capital Markets Department – MCM), Tordurom Džonasonom (Thordur Jonasson), kao i ekspertom za finansijski sektor Samerom Y. Sabom (Samer Y. Saab), prenosi Mina.

Učesnici sastanka saopštili su da su zadovoljni saradnjom u oblasti upravljanja javnim dugom i aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu.

„Razgovaralo se i o budućoj saradnji i aktivnostima koje je potrebno sprovesti po pitanju izrade nove strategije upravljanja javnim dugom, koja će biti bazirana na Fiskalnoj strategiji čija je izrada u toku“, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su predstavnici MCM-a posebno podržali kadrovsko jačanje Direktorata za javni dug tog vladinog resora, u cilju stvaranja preduslova za unapređenje politike upravljanja javnim dugom i pripeme strateških dokumenata iz te oblasti.

Vuković se u Vašingtonu sastao u da zamenicom direktora Sektora za fiskalne poslove Međunarodnog monetarnog fonda Erom Dabla-Norris (Era Dabla-Norris), sa kojom je razgovarao o jačanju mehanizma nadzora nad radom državnih preduzeća.

Oni su, kako je saopšteno, dogovorili dalju saradnju u oblasti poreske politike i kontrole primene poreskih propisa, a tom prilikom posebno je istaknut značaj unapređenja procesa upravljanja javnim investicijama, uključujući njihov uticaj na klimatske promene i životnu sredinu.

  • LENA

    19.4.2024 #1 Author

    Ova saradnja može doprineti jačanju finansijske stabilnosti i unapređenju politike upravljanja javnim dugom. Važno je pratiti implementaciju strategije kako bi se osiguralo da ostvaruje očekivane rezultate.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...