pogon vredan 22 miliona evra

MOL započeo proizvodnju u najvećoj fabrici zelenog vodonika u regionu

BiznisEUInfrastrukturaRegion

5.9.2024 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MOL započeo proizvodnju u najvećoj fabrici zelenog vodonika u regionu MOL započeo proizvodnju u najvećoj fabrici zelenog vodonika u regionu
U rafineriji Sasalombata mađarske kompanije MOL, elektrana zelenog vodonika kapaciteta 10 MW, najveća u centralnoj i istočnoj Evropi, počela je sa proizvodnjom. Postrojenje proizvodi... MOL započeo proizvodnju u najvećoj fabrici zelenog vodonika u regionu

U rafineriji Sasalombata mađarske kompanije MOL, elektrana zelenog vodonika kapaciteta 10 MW, najveća u centralnoj i istočnoj Evropi, počela je sa proizvodnjom.

Postrojenje proizvodi 1.600 tona čistog zelenog vodonika godišnje, koji se koristi za proizvodnju goriva, smanjujući emisiju ugljen-dioksida Rafinerije “Dunav” otprilike koliko iznosi godišnja emisija ugljen-dioksida za 5.400 tipičnih automobila.

MOL Grupa je u aprilu predala svoju novu fabriku u Sasalombati, u kojoj će kompanija koristiti tehnologiju američke kompanije Plug Power u elektrolizerskoj jedinici od 10 MW za proizvodnju približno 1.600 tona ugljenično neutralnog zelenog vodonika godišnje.

Izvršeni su poslovi neophodni za pokretanje proizvodnje, uključujući i neophodna ispitivanja pritiska, pregled sistema upravljanja procesom, ubacivanje i povezivanje elektrolitskih ćelija u sistem, a pušten je u rad i sistem za prečišćavanje vode, saopštila je kompanija.

Oprema za elektrolizu kompanije Plug Power koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora za razlaganje vode na vodonik i kiseonik. To znači da se ne stvaraju nusproizvodi koji zagađuju, dok fabrika proizvodi 8-9 tona čistog kiseonika po toni vodonika.

„Zeleni vodonik je čist i svestran izvor energije koji trenutno koristimo za proizvodnju goriva kako bismo smanjili karbonski otisak, a prema našim planovima, uskoro će se moći direktno koristiti i u sektoru transporta. Nakon Sasalombate, planiramo slične fabrike u Bratislavi i Rijeci, od kojih bi fabrika u Bratislavi mogla da počne sa radom 2026. godine”, rekao je Adam Horvat (Ádám Horváth), potpredsednik MOL grupe za nova i održiva preduzeća.

Nova fabrika vredna 22 miliona evra smanjiće karbonski otisak Rafinerije “Dunav” za više od 25.000 tona ugljen-dioksida godišnje. Nova tehnologija će postepeno zameniti proizvodni proces zasnovan na prirodnom gasu, koji trenutno čini jednu šestinu ukupnih emisija ugljen-dioksida MOL Grupe.

  • Jj992

    5.9.2024 #1 Author

    Ovo je bas zanimljivo i korisno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.