U 2022. godini uložili 57 miliona evra

Najviše nekretnina u Crnoj Gori kupuju Nemci

Region

6.2.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najviše nekretnina u Crnoj Gori kupuju Nemci Najviše nekretnina u Crnoj Gori kupuju Nemci
Nemački državljani i kompanije uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori. Neki prodaju i stanove u... Najviše nekretnina u Crnoj Gori kupuju Nemci

Nemački državljani i kompanije uložili su prošle godine najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori. Neki prodaju i stanove u Nemačkoj kako bi pokrenuli turistički biznis u Crnoj Gori.

Petočlana porodica Oberender iz Koburga u nemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj u junu prošle godine prvi put je posetila Crnu Goru.

Samo dva meseca kasnije, kupili su kuću u primorskom naselju Utjeha kod Bara. Vratili su se kratko u Nemačku, da bi je od novembra trajno zamenili Crnom Gorom.

Oberenderovi su samo jedna od nemačkih porodica koja se doselila u Crnu Goru u poslednjih godinu dana. Po podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori, koja ima oko 600.000 stanovnika, trenutno boravi više od 700 državljana Nemačke, piše Deutsche Welle, prenosi Seebiz.

Da je pojačano interesovanje Nemaca za dolazak pokazuje i to što su prošle godine nemački državljani i firme uložili najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori. Strani građani i firme kupili su u prvih 10 meseci 2022. nekretnine u vrednosti od 370 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Na prvom mestu su Nemci sa 57 miliona evra a prate ih Rusi sa 50 miliona. Na to je sigurno uticao i vladin program ekonomskog državljanstva odnosno dobijanja crnogorskog pasoša u zamenu za investicije.

Nemci u Crnoj Gori uglavnom su skoncentrisani u Baru, pa ih već zovu ,,barski Nemci”. Najpoznatiji je Mihael Bader koji već 15 godina živi u naselju Utjeha i ,,prva je pomoć” mnogim sunarodnicima pri dolasku u Crnu Goru. Tako je pomogao i Oberenderovima. Bader je u Nemačkoj živio kod Koblenza, u saveznoj pokrajini Rhineland da bi nakon crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2006. u Crnoj Gori kupio jedan stan, kako kaže, ,,čisto za odmor”.

,,Tada nisam razmišljao o turizmu ili nekom drugom poslu. Međutim, ubrzo sam, sasvim slučajno, izdao taj stan i stigli su mi prvi turisti. Sledeće godine ih je došlo još više. Onda sam shvatio kakva je to razvojna šansa pa sam, korak po korak, zamenio Nemačku Crnom Gorom”, priča Bader za DW.

Otada izdaje apartmane i uz pomoć partnera organizuje izlete i ture po Crnoj Gori a osnovao je i fondaciju „Budućnost crnogorskog turizma“. Fokusiran je na turiste sa nemačkog govornog područja a zajedno sa još dva Nemca neumorno promoviše Crnu Goru kao turističku i kulturnu destinaciju a posebno je ponosan na promociju preko nemačkih TV kuća kao što su SAT 1, WDR, SWR i ARTE.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...