Eksperti kompanije Ripple u saradnji sa centralnom bankom

Nastavak aktivnosti na realizaciji pilot-projekta crnogorskog stablecoina

RegionU fokusu

26.7.2023 17:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavak aktivnosti na realizaciji pilot-projekta crnogorskog stablecoina Nastavak aktivnosti na realizaciji pilot-projekta crnogorskog stablecoina
Predstavnici američke kompanije Ripple borave u Crnoj Gori u cilju nastavka aktivnosti na realizaciji pilot-projekta nacionalnog stablecoina, odnosno stabilne valute (CBDC) u Crnoj Gori.... Nastavak aktivnosti na realizaciji pilot-projekta crnogorskog stablecoina

Predstavnici američke kompanije Ripple borave u Crnoj Gori u cilju nastavka aktivnosti na realizaciji pilot-projekta nacionalnog stablecoina, odnosno stabilne valute (CBDC) u Crnoj Gori.

Iz Centralne banke (CBCG) je saopšteno da su u okviru te posete, eksperti kompanije Ripple održali dve edukativne radionice, na teme Asset tokenization i Web3 finance (programmability), kojima su prisustvovali predstavnici pružalaca finansijskih usluga, državnih institucija, privatnog IT sektora i akademske zajednice, prenosi Mina.

„Održavanjem ovih radionica zaokružen je niz edukativnih događaja koje su organizovali CBCG i Ripple, a kroz koju su učesnici bili u prilici da se upoznaju sa blokčejn tehnologijom i njenim mogućnostima“, navodi se u saopštenju.

Osim pomenutih radionica, u okviru posete je održano i više radnih sastanaka sa predstavnicima različitih zainteresovanih grupa, na kojima su razmenjene ideje i definisane liste mogućih kandidata za testiranje stabilne valute u Crnoj Gori.

„Glavni cilj pilot-projekta jeste da crnogorska administracija, ali i šira javnost, prošire znanja i steknu praktična iskustva u primeni ovakve vrste digitalne valute, kao i da se sazna više o njenim mogućnostima, ali i o rizicima koje sa sobom nosi, posebno u segmentu njenog uticaja na postojeću regulativu, sajber sigurnost i/ili zaštitu prava i privatnosti krajnjih korisnika“, rekli su iz CBCG.

Učešćem u takvim aktivnostima Crna Gora se priključuje velikoj grupi centralnih banaka širom sveta (93 odsto) koje su, prema nedavnom izveštaju BIS-a za prošlu godinu, u nekom obliku već angažovane u oblasti ispitivanja CBDC-a, a više od polovine od njih izvodi i konkretne eksperimente ili radi na pilot-programima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...