Slovenačka banka ostaje pri svojoj strategiji rasta zasnovanog na spajanju i akvizicijama (M&A)

NLB nije uspeo da preuzme 75 odsto akcija Addiko banke

BankeRegion

21.8.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NLB nije uspeo da preuzme 75 odsto akcija Addiko banke NLB nije uspeo da preuzme 75 odsto akcija Addiko banke
Slovenačka NLB banka saopštila je da njena ponuda za preuzimanje 75 odsto akcija austrijske Addiko banke nije uspela, pošto je do 16. avgusta, kada... NLB nije uspeo da preuzme 75 odsto akcija Addiko banke

Slovenačka NLB banka saopštila je da njena ponuda za preuzimanje 75 odsto akcija austrijske Addiko banke nije uspela, pošto je do 16. avgusta, kada je istekao rok za prihvatanje izjava akcionara, uspela da prikupi 36,39 odsto kapitala bečke banke sa „ćerkama“ bankama širom našeg regiona.

NLB je u saopštenju podsetila da je 7. juna pokrenula javnu ponudu za dobrovoljno preuzimanje, sa ciljem sticanja kontrolnog udela nad Addikom za sve izdate i otvorene akcije Addiko banke.

U skladu sa memorandumom o ponudi, kako ističu u saopštenju, uspešno okončanje ponude bilo je uslovljeno, između ostalog, prijemom izjava o prihvatanju koje su činile najmanje 75 odsto izdatih akcija Addiko banke.

NLB je stoga morala da primi izjave o prihvatanju za najmanje 14.625.000 akcija do 16. avgusta odnosno kraja perioda prihvatanja.

„Po okončanju procedura od strane kastodija, na osnovu rezultata Agenta za plaćanje i poravnanje, NLB saopštava da ovaj uslov nije ispunjen i da ponuda nije uspela. Do kraja perioda prihvatanja, ukupno 7.096.224 akcija je ponuđeno na prodaju Agentu za plaćanje i poravnanje, što odgovara udelu od 36,39 odsto svih izdatih akcija Addiko banke. To znači da neće doći do isplate akcija na osnovu ponude niti će ponuda biti produžena“, objavila je NLB banka.

Predsednik Upravnog odbora NLB Blaž Brodnjak u pisanoj izjavi je oceno da je ponuda akcionarima Addiko bila transparentna i da je ljubljanska banka pokušala da im omogući da prodaju svoje akcije pod istim uslovima i po odgovarajućoj ceni.

„Razumemo i poštujemo da nisu svi akcionari ocenili ponudu kao takvu i nisu je prihvatili, iako mi ostajemo uvereni u mnoge prednosti i strateške koristi od mogućeg povezivanja dve grupe. Ipak, želimo da se zahvalimo akcionarima koji su podržali našu ponudu, posebno Upravnom i Nadzornom odboru Addiko banke i iskreno želimo svim zainteresovanim stranama mnoge lične i poslovne uspehe“, poručio je Brodnjak.

Naglasio je da NLB ostaje posvećena daljem razvoju poslovanja i realizaciji svoje nove poslovne strategije, uključujući moguće druge mogućnosti preuzimanja.

U saopštenju se podseća da je NLB u maju ove godine obelodanila svoju novu poslovnu strategiju koja predviđa udvostručenje bilansa stanja, prihoda i dobiti NLB Grupe do 2030. godine, a koja uključuje i neorganski rast – bankarski i nebankarski .

„Neorganski rast, međutim, nije presudan za realizaciju strategije“, skreće pažnju NLB u saopštenju i dodaje da je više puta istakla da pažljivo prati i stalno procenjuje razvoj u svom matičnom regionu, Jugoistočnoj Evropi, i da neće bežati od analize i adresiranja potencijalnih prilika za povećanje vrednosti takođe za rast zasnovan na M&A.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.