Ovogodišnji rezultati biće predstavljeni tokom novembra

Pad indeksa lakoće poslovanja u Crnoj Gori drugu godinu zaredom

BiznisRegion

14.6.2024 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pad indeksa lakoće poslovanja u Crnoj Gori drugu godinu zaredom Pad indeksa lakoće poslovanja u Crnoj Gori drugu godinu zaredom
Indeks lakoće poslovanja u Crnoj Gori za prošlu godinu ocenjen je sa 6,4 i drugu godinu zaredom beleži pad, pokazalo je najnovije izdanje Bele... Pad indeksa lakoće poslovanja u Crnoj Gori drugu godinu zaredom

Indeks lakoće poslovanja u Crnoj Gori za prošlu godinu ocenjen je sa 6,4 i drugu godinu zaredom beleži pad, pokazalo je najnovije izdanje Bele knjige, koju izrađuje Savet stranih investitora (SSICG).

U objavljenom 13. izdanju Bele knjige – Investiciona klima u Crnoj Gori 2023, navodi se da je pad indeksa lakoće poslovanja zabeležen i u okviru zasebnih industrija, prenosi Mina.

„Izuzetak je sektor bankarstva u kojem je ostvareno poboljšanje, kao i sektor telekomunikacija koji je ostao na nivou iz 2022. godine”, navodi se u publikaciji u kojoj 43 članice Saveta, koje generišu više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ocenjuju stanje poslovnog ambijenta i navode ključne izazove sa kojima se suočavaju.

Predsednik Upravnog odbora SSI, Tamaš Kamaraši, kazao je da je Bela knjiga tokom proteklih godina pružala analize tržišnih trendova, prilika i izazova, pokazujući pravac u kojem treba razvijati poslovni ambijent u Crnoj Gori.

„Rezultati koje smo predstavili i koji se odnose na prošlu godinu nastali su na osnovu unapređene metodologije prikupljanja i analize podataka”, rekao je Kamaraši.

U publikaciji se navodi da u prošloj godini, turizam i trgovina beleže pad od 0,4, pa su tako indeksi lakoće poslovanja u ova dva sektora ocenjeni sa 6,7 i 6,6. Indeks koji se odnosi na transport i logistiku iznosi šest sa zabeleženim padom od 0,6.

Članice Saveta koje posluju u sektoru proizvodnje i energetike lakoću poslovanja u prošloj godini ocenjuju sa 5,5, što je 0,7 niže u poređenju sa 2022. godinom.

„Poboljšanje indeksa lakoće poslovanja u prošloj godini zabeleženo je u sektoru bankarstva, koji je ocenjen sa 6,7 i to zahvaljujući rastu od 0,4. Indeks lakoće poslovanja u telekomunikacijama je isti kao i 2022. godine i iznosi 7,2”, navodi se u saopštenju.

Kamaraši je naveo da, iako istraživanja pokazuju pad indeksa lakoće poslovanja drugu godinu zaredom, trenutna komunikacija sa donosiocima odluka ostavlja prostor za optimizam.

Ministar finansija, Novica Vuković, najavio je da će Ministarstvo detaljno razmotriti preporuke iz Bele knjige, s obzirom na to da je jedan od prioriteta vlade kreiranje poslovnog ambijenta koji je atraktivan za postojeće, ali i nove kredibilne strane investitore.

„Ministarstvo finansija s punom pažnjom razmotriće i uvažiti preporuke ovog važnog dokumenta, budući da nam je veoma značajno da strani investitori koji posluju u Crnoj Gori, budu zadovoljni uslovima i ukupnim poslovnim ambijentom”, rekao je Vuković.

On je kazao da je njihov cilj da ga dodatno unaprede i omoguće neophodne pretpostavke za privlačenje kredibilnih ulagača, stoga će zajedno sa Agencijom za investicije i drugim uključenim institucijama raditi na dodatnom podsticanju savremenih i održivih modela poslovanja.

Bela knjiga – Investiciona klima u Crnoj Gori 2023, prvi put, uključuje evaluaciju specifičnih indeksa i detaljnije istražuje faktore koji utiču na lakoću poslovanja u svim posmatranim sektorima. Nadalje, prepoznato je pet ključnih razvojnih područja za unapređenje poslovnog ambijenta, a uvedena je i ocena nivoa uključenosti investitora u proces donošenja odluka.

Bela knjiga koja se odnosi na ovu godinu biće, kako je najavljeno, predstavljena tokom novembra.

„Novi termin izdavanja Bele knjige, ostavlja adekvatan prostor vladi da blagovremeno razmotri i uključi preporuke i analize stranih investitora u program rada“, zaključili su iz SSICG-a.

  • MARA

    14.6.2024 #1 Author

    I z Srbiji ista situacija

    Odgovori

  • MARA

    16.6.2024 #2 Author

    Videcemo posle sezone

    Odgovori

  • Faith

    16.6.2024 #3 Author

    Bas dosta se ulagalo u Crnu goru poslednjih godina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.