Oko 50 odsto investicija biće usmereno ka tom cilju

Pliva se okreće stvaranju inovativnih lekova

RegionU fokusu

19.12.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pliva se okreće stvaranju inovativnih lekova Pliva se okreće stvaranju inovativnih lekova
Farmaceutska kompanija Pliva će se ubuduće više fokusirati na kreiranje inovativnih lekova, a već 2024. godine oko 50 odsto investicija za istraživanje i razvoj... Pliva se okreće stvaranju inovativnih lekova

Farmaceutska kompanija Pliva će se ubuduće više fokusirati na kreiranje inovativnih lekova, a već 2024. godine oko 50 odsto investicija za istraživanje i razvoj biće usmereno ka tom cilju, istakao je predsednik uprave Plive Mihael Furjan na godišnjem sastanku Upravnog odbora Plive sa novinarima.

To je u skladu sa novom strategijom Plivine matične kompanije, izraelske Teve, koja želi da ide u pravcu inovativne kompanije i razvija nove lekove, zbog čega planira da oko 80 odsto ulaganja usmeri u istraživanja, rekao je Furjan, piše Seebiz.

„Pliva se oduvek fokusirala na inovativne lekove i za to ima istorijsko nasleđe. Za Tevu već radi jedan sintetički proizveden lek, za koji je dobila odobrenje od Američke agencije za lekove. Sve je to razvijeno u Zagrebu, koji je, takođe, strateška lokacija za Tevu, od istraživanja do proizvodnje i centar zajedničkih usluga za celu grupu, a sada već ima više od 700 zaposlenih“, naglasio je Furjan.

On je objasnio i da su inovtivni lekovi važni za održivi rast i Teve i Plive, jer je prevelika konkurencija i manji prinosi u generičkom segmentu. Međutim, nastaviće se i sa proizvodnjom generičkih lekova, po čemu su najpoznatiji i najveći, rekao je Furjan.

Što se tiče poslovanja Plive u 2023. godini, rekao je da je to još jedna uspešna godina i da će, uprkos značajnom povećanju troškova, do kraja godine proizvesti rekordnih osam milijardi tableta, ili oko 1,5 milijardi više nego 2022. On je, takođe, naveo da su u prodaji na hrvatskom tržištu najznačajniji i da imaju ukupan udeo od osam do devet odsto na farmaceutskom tržištu, a 16 odsto u generičkim lekovima.

Foto: Unsplash.com/ Roberto Sorin

„U 2023. godini dostigli smo broj od skoro 3.100 zaposlenih, od čega oko 60 odsto ili oko 2.000 ima visoku stručnu spremu i sa tim kadrovima nemamo problema, za razliku od onih za jednostavnije, ali ipak odgovorne poslove, na primer operateri u proizvodnji, koji rade u tri smene. Sada ih je teže naći, a taj problem nismo imali pre tri, četiri godine. I mi imamo sve vreme otvorene te pozicije, ali očigledno ćemo morati dalje da se prilagođavamo tržištu rada, uključujući i plate, iako su ove godine najviše porasle upravo za ove poslove“, rekao je Furjan. Za sada imaju vrlo malo stranih radnika, većinom iz zemalja u kojima posluje Teva grupa.

Od ovogodišnjih aktivnosti izdvojio je otvaranje, kako je rekao, najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, koju su započeli u saradnji sa kompanijom E.ON na Plivinoj lokaciji u Savskom Marofu, a koja strujom obezbeđuje oko 30 odsto njihovih potreba i donosi uštede.

Povećanje potrošnje lekova zbog starenja stanovništva ocenio je dobrim za poslovanje, ali ne i za društvo u celini, što nije problem samo u Hrvatskoj već i šire, te je naglasio da i oni vide „eksploziju” u potrošnji lekova za decu, jer je mnogo više raznih respiratornih oboljenja posle pandemije i prestanka nošenja maski.

Najvećim izazovom smatrao je sve veće povećanje troškova, koji rastu brže od prodaje, i traže načine da se sa tim izbore i istovremeno povećaju plate. Kada je u pitanju situacija sa isplatama, on je rekao da je nešto bolje nego pre dve godine, ali i da se u poslednje vreme primećuje da isplate kasne i do 170 dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...