"iskoristiti sva moguća sredstva" za sanaciju i obnovu zemlje

Slovenija oporezuje banke

BankeEUNovacRegion

5.9.2023 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Slovenija oporezuje banke Slovenija oporezuje banke
Premijer Slovenije Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi zemlje... Slovenija oporezuje banke

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi zemlje nakon poplava.

„Uvodi se novo oporezivanje u celoj Evropi pa će i Slovenija ići u tom smeru, najverovatnije u Zakonu o obnovi i razvoju, gde će oporezivanje banaka biti 0,2 odsto“, rekao je Golob za TVS, a preneo je B92.

„Svi znamo da su banke danas na neki način dobitnici, ne od poplava, nego poslednjih godina i sa stajališta ekstremnih profita”, rekao je Golob, koji je proteklih dana već razgovarao s ministrom finansija i upravama banaka o tome kako doprineti sanaciji i obnovi pogođenih područja nakon katastrofalnih poplava koje su pre tačno mesec dana pogodile zemlju.

 “U ovom trenutku je planirano da novo oporezivanje bilansne sume banaka u iznosu od 0,2 odsto bude, s jedne strane, nešto što neće uzdrmati finansijski sistem Slovenije, a s druge strane, to znači pošten doprinos finansijskog sektora obnovi i razvoju poplavljenih područja”, objasnio je Golob i najavio da bi iz tog izvora vlada trebalo da prikupi 500 miliona evra za pet godina. Kazao je i da će državna agencija onima koji budu imali status ugroženih u poplavama vratiti solidarni doprinos, ako naravno ne budu radili solidarne subote.

U uspehe aktuelne vlade Golob je ubrojao i početak povećanja kamata slovenačkih banaka na bankovne depozite, do kojeg je došlo nakon sastanka s bankarima. “Ove u Sloveniji danas više nisu najniže u Evropi”, naglasio je. Ponovio je da će se morati iskoristiti sva moguća sredstva kako bi se osigurala odgovarajuća finansijska konstrukcija za sanaciju i obnovu, a prema njegovim rečima, državna preduzeća pomoći će i u politici dividende, preneo je Seebiz.

“Za dve milijarde evra pomoći tražićemo izvore u zaduživanju. Jedan od oblika svakako može biti i izdavanje dugoročnih državnih obveznica, ako bude potrebno, ali to nije nužno”, naglasio je slovenački premijer.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...