Najveći doprinos rastu dale naučne i tehničke delatnosti kao i ugostiteljstvo

Slovenački BDP realno porastao za 2,5 odsto prošle godine, značajno lošije od prognoze

Region

1.9.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slovenački BDP realno porastao za 2,5 odsto prošle godine, značajno lošije od prognoze Slovenački BDP realno porastao za 2,5 odsto prošle godine, značajno lošije od prognoze
Slovenački BDP je u 2022. godini realno porastao za 2,5 odsto, dok je prethodna prognoza ukazivala na rast od 5,4 odsto, dok je godišnja... Slovenački BDP realno porastao za 2,5 odsto prošle godine, značajno lošije od prognoze

Slovenački BDP je u 2022. godini realno porastao za 2,5 odsto, dok je prethodna prognoza ukazivala na rast od 5,4 odsto, dok je godišnja stopa inflacije u avgustu dostigla 6,2 odsto, objavio je SeeBiz.

Prema redovnoj reviziji godišnjih procena državnog statističkog zavoda, vrednost slovenačkog BDP u 2022. iznosila je 57,038 milijardi evra, pa je u tekućim cenama porastao za 9,1 odsto, ali je realno, bez uticaja rasta cena, porastao 2,5 odsto.

Proizvodnja je realno porasla za 3,7 odsto, a međufazna potrošnja za 4,8 odsto, dok su rastu BDP najviše doprinele stručne, naučne i tehničke delatnosti, kao i ugostiteljstvo sa po 0,6 procentnih poena.

Informacione i komunikacione delatnosti i građevinarstvo doprineli su rastu BDP-a sa 0,4 procentna poena, a sve ostale delatnosti sa ukupno 0,5 procentnih poena. Negativan doprinos rastu dala je prerađivačka inudstrija sa -0,7 procentnih poena, trgovina sa – 0,6 i snabdevanje električnom energijom, gasom i parom sa – 0,2 procentna poena.

Tokom 2022. zabeležen je i nešto brži rast uvoza od izvoza, dok je ukupna zaposlenost porasla za 2,9 odsto, pa se procenjuje da je u Sloveniji prošle godine bilo 1,082 miliona zaposlenih, od kojih je 19,4 odsto samozaposleno.

Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u avgustu ove godine je dostigla 6,2 odsto, nešto više od 6,1 odsto u julu, ali značajno manje od stope zabeležene u avgustu 2022. godine, kada je inflacija iznosila 11 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...