zelena transformacija automobilske industrije među državnim prioritetima

Slovenački investitori ulažu 25 miliona evra u fabriku u Mađarskoj

EURegionVesti

31.8.2023 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slovenački investitori ulažu 25 miliona evra u fabriku u Mađarskoj Slovenački investitori ulažu 25 miliona evra u fabriku u Mađarskoj
Slovenački preduzetnici, stručnjaci i automobilske kompanije, među kojima su direktor Hidria Holdinga Iztok Seljak, Peter Tibaut, TAB Mežica i ACH Invest, osnovali su u... Slovenački investitori ulažu 25 miliona evra u fabriku u Mađarskoj

Slovenački preduzetnici, stručnjaci i automobilske kompanije, među kojima su direktor Hidria Holdinga Iztok Seljak, Peter Tibaut, TAB Mežica i ACH Invest, osnovali su u Mađarskoj kompaniju Andrada koja će se baviti reciklažom baterija za električne automobile u gradu Alšožolca.

U prvoj fazi razvoja u projekat će biti uloženo 25 miliona evra.

Kako je najavio izvršni direktor Andrade Peter Tibaut, novoosnovana kompanija u Alšožolci, u blizini novog centra velikih fabrika baterija u Debrecinu, zaposliće 70 tehnoloških stručnjaka, a do 2024. godine do 200 stručnjaka, piše SEEbiz.

Ubuduće će, prema njegovim rečima, sarađivati sa hidrometalurškim odsekom Univerziteta u Miškolcu i povezivati se sa Hemijskim institutom u Ljubljani.

Tibaut je, takođe, skrenuo pažnju na značaj projekta za buduću ekološki održivu evropsku električnu mobilnost, a time i na mesto Slovenije u njemu. Projekat je do sada najveća slovenačka investicija u Mađarskoj, od strateškog značaja za mađarsku vladu, koja će ga shodno tome i finansijski podržati, dodao je on.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potvrdio je, kako je prenela mađarska novinska agencija MTI, da će Mađari projektu dati 4,7 milijardi forinti, što je oko polovine planirane prve investicije. Fabrika vredna deset milijardi forinti imaće kapacitet da reciklira 10.000 tona baterija godišnje, dodao je on.

Ministar je naglasio i da Andrada „poštuje ekološke propise koji su četiri puta stroži od onih koji važe u Mađarskoj”. Prema njegovim rečima, cilj nove tehnologije, koju su osnovali Slovenci, jeste zaštita životne sredine od otpada kroz kružnu proizvodnju baterija.

Slovenačku automobilsku industriju izdašno podržava i vlada. Projekat Misija slovenačkog automobilskog klastera GREMO, usmeren na zelenu i digitalnu transformaciju automobilske industrije, dobiće do 200 miliona evra državne podrške u narednih pet godina. Kako je premijer Slovenije Robert Golob rekao na prolećnom potpisivanju sporazuma o partnerstvu, to je jedan od centralnih razvojnih projekata cele privrede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...