Ljubljana zatražila pomoć NATO i EU

Šteta od poplave u Sloveniji 500 miliona evra

EURegion

7.8.2023 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 5

Šteta od poplave u Sloveniji 500 miliona evra Šteta od poplave u Sloveniji 500 miliona evra
Slovenija je pozvala Evropsku uniju i NATO u pomoć u otklanjanju posledica poplava u kojima su poginule najmanje tri oosobe i prouzrokovana materijalna šteta... Šteta od poplave u Sloveniji 500 miliona evra

Slovenija je pozvala Evropsku uniju i NATO u pomoć u otklanjanju posledica poplava u kojima su poginule najmanje tri oosobe i prouzrokovana materijalna šteta koja je procenjena na više od pola milijarde evra.

Zgrade, putevi i mostovi oštećeni su ili uništeni u najvećoj prirodnoj katastrofi u istoriji nezavisne Slovenije, naveo je premijer Robert Golob, prenosi Financial Times. U Sloveniji je u petak pala ogromna količina kiše, koja predstavlja mesečni prosek, prema podacima nacionalne meteorološke službe.

Evakisano je više hiljada ljudi, a vojska je koristila helikoptere da spase zarobljene u poplavama. Desetine hiljada domaćinstava ostalo je bez struje. Štetu je pretrpelo dve trećine zemlje, a najteže je pogođen region severne Koruške. Pričinjena šteta premašuje 500 miliona evra, ocenio je Golob.

Komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarič obećao je Golobu „neposrednu pomoć“ iz fonda solidarnosti EU i drugih mehanizama podrške. Predsednica Evropske komisiji Urusla fon der Lajen (Ursula von der Leyen) obećala je da će aktivirati podršku po potrebi.

Slovenija je saopštila da je zatražila pomoć preko mehanizma civilne zaštite EU, u vidu teških mašina i inženjerskih jedinica za uklanjanje ruševina i rašćišćavanje puteva. Vlada je takođe zatražila vojne helikoptere, vojnike i pontonske mostove od koordinacionog centra NATO za reagovanje na katastrofe.

Tagovi
SLOVENIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...