najavljene posebne provere zakupaca plaža

Pojačane poreske inspekcije u Crnoj Gori tokom sezone

BiznisRegionTurizam

6.6.2024 17:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pojačane poreske inspekcije u Crnoj Gori tokom sezone Pojačane poreske inspekcije u Crnoj Gori tokom sezone
Poreski inspektori od sedmog juna kreću sa pojačanim praćenjem regularnosti poslovanja poreskih obveznika, sa posebnim akcentom na ugostiteljsku i turističku delatnost. Iz Poreske uprave... Pojačane poreske inspekcije u Crnoj Gori tokom sezone

Poreski inspektori od sedmog juna kreću sa pojačanim praćenjem regularnosti poslovanja poreskih obveznika, sa posebnim akcentom na ugostiteljsku i turističku delatnost. Iz Poreske uprave je saopšteno da će se kontrole obavljati na celoj teritoriji Crne Gore, u cilju provere opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, izdavanja računa, uplata pazara i prijave radnika.

„Posebna pažnja će biti usmerena na kontrole kod osoba koje sezonski obavljaju delatnost na otvorenom prostoru, kao što su plažni barovi i izdavaoci plažnog mobilijara, i kod izdavaoca smeštaja, tezgi, turističkih prevoza brodom, raftingom“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako je najavljeno, obavljaće se i provere zakupaca plaža, budući da je uočena pojava da izdaju plaže u podzakup trećim licima i ne prijavljuju prihod po tom osnovu, a podzakupci na tom prostoru obavljaju neregistrovanu delatnost, kao što je izdavanje plažnog mobilijara, opreme i rekvizita za sportske i rekreativne delatnosti, prenosi Mina.

Iz PU su kazali da su planirane i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji, ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet, ne obračunavaju, ili nepravilno obračunavaju porez na dodatu vrednost (PDV) i ne izdaju račune korisnicima usluga.

„Inspekcijski nadzori zasnivaće se na proceni rizika, stoga će odabir predmeta za kontrolu biti baziran na odgovarajućoj predinspekcijskoj analizi dobijenoj na osnovu podataka iz informacionog sistema, podataka o poreskim obveznicima kod kojih su tokom prethodnih godina utvrđeni prekršaji, kao i drugih podataka dobijenih na osnovu neposrednih saznanja od trećih lica”, dodali su iz PU.

Za sve obveznike kod kojih se utvrdi neregularno poslovanje, poreski inspektori će primenjivati propisane kaznene mere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja delatnosti i zatvaranja objekata, poštujući osnovne principe u radu PU – neselektivnost i nultu stopu tolerancije za sivu ekonomiju.

Poreski inspektori su, prema podacima PU, od početka do kraja maja izvršili 289 provera regularnosti poslovanja poreskih obveznika.

Utvrđene su nepravilnosti kod 18 poreskih obveznika i po tom osnovu izdato je 29 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 119,33 hiljade evra, od čega je naplaćeno 43,51 hiljada evra. „Naplata po osnovu novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana“, dodaje se u saopštenju.

U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izveštajnom periodu su kod 18 poreskih obveznika preduzete mere privremene zabrane obavljanja delatnosti.

  • SUNCE

    6.6.2024 #1 Author

    Moraju da ureraju novac u bidzet u sezoni su najbece mogucnosti za to

    Odgovori

  • Jj992

    6.6.2024 #2 Author

    Bas ce…

    Odgovori

  • Faith

    9.6.2024 #3 Author

    Pa da, jurcaju sad smestaje i restorane

    Odgovori

  • MIKIMILE

    10.6.2024 #4 Author

    Moraju i oni da zarade

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.6.2024 #5 Author

    Pa kad ce ako ne od juna do kraja avgusta..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.