Predsednički i parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji

Povratak VMRO-DPMNE i prva žena na mestu šefa države

Region

9.5.2024 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Povratak VMRO-DPMNE i prva žena na mestu šefa države Povratak VMRO-DPMNE i prva žena na mestu šefa države
Opoziciona VMRO-DPMNE ostvarila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, otvarajući mogućnost svom lideru Hristijanu Mickoskom da predvodi sledeću vladu,... Povratak VMRO-DPMNE i prva žena na mestu šefa države

Opoziciona VMRO-DPMNE ostvarila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, otvarajući mogućnost svom lideru Hristijanu Mickoskom da predvodi sledeću vladu, posle sedam godina u opoziciji. Gordana Siljanovska-Davkova postala je prva predsednica zemlje u istoriji.

„Rezultati su jasni i nemam nameru detaljno da ih obrazlažem. Prema rezultatima, želim da čestitam pobednicima i poželim im uspešan rad u narednih pet godina“, rekao je aktuelni predsednik Stevo Pendarovski, koji je u nekoliko navrata tokom dana upozoravao na „tihi bojkot“ predsedničkih izbora u sredinama u kojima su „građani sprečavani da uzmu drugi glasački listić“, prenosi RTS.

Kritike Pendarevskog, indirektno, upućene su liderima albanske Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija koji su, doduše ne javno, pozivali albanske birače da ne glasaju na predsedničkim izborima, pa su na nekoliko biračkih mesta glasačke kutije za predsedničke izbore ostale prazne.

Gordana Siljanovska Davkova, iz drugog pokušaja, uspela je da postane predsednica Severne Makedonije, nakon što je pre pet godina u drugom krugu izgubila upravo od Pendarovskog. Kao i on, kritikovala je političke stranke koje su pozivale na bojkot izbora, navodeći da su „makedonski građani bez obzira na etničku pripadnost dali glas onima kojima su želeli“. Ona je obećala da će biti predsednica svih građana.

Zapadni mediji odreda su ocenili da je u pitanju „skretanje udesno“ zemlje koja je večiti kandidat za EU, ali i izraz nezadovoljstva korupcijom i tapkanjem u mestu kad je u pitanju evropski put, prenosi Deutsche Welle.


„Kriminal, korupcija, nesposobnost, tenderi, oteta država, nepotizam i još stotine drugih posledica koje su dovele državu do patnje, a narod do razočaranja, večeras su konačno poraženi. Poraženi su prevaranti i podele“, poručio je Mickoski pred svojim simpatizerima u Skoplju i pozvao ih da mu se pridruže na proslavi na Trgu Makedonija.

Prema procenama Državne izborne komisije, VMRO-DPMNE će osvojiti 59 mandata u Sobranju koje broji 120 stolica, a koalicija Znam osvojiće pet, što je dovoljno za formiranje poslaničke većine. Vladajuće socijaldemokrate doživeli su izborni fijasko sa, verovatno, 19 osvojenih mandata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...