Najavljeno otpuštanje 90 radnika angažovanih po ugovoru o delu

Prekomerno zapošljavanje ugrozilo opstanak crnogorske Železare

BiznisInfrastrukturaRegion

16.10.2023 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prekomerno zapošljavanje ugrozilo opstanak crnogorske Železare Prekomerno zapošljavanje ugrozilo opstanak crnogorske Železare
Situacija u EPCG Železari izuzetno je teška i poslovanje kompanije i njen opstanak dovedeni su u pitanje zahvaljujući prekomernom zapošljavanju. Već nekoliko dana u... Prekomerno zapošljavanje ugrozilo opstanak crnogorske Železare

Situacija u EPCG Železari izuzetno je teška i poslovanje kompanije i njen opstanak dovedeni su u pitanje zahvaljujući prekomernom zapošljavanju.

Već nekoliko dana u medijima se spekuliše o mogućem otpuštanju oko 90 radnika koji su označeni kao prekobrojni, a koji su angažovani po ugovoru o delu, saopšteno je Danu nezvanično, a prenosi Mina.

Izvor Dana tvrdi da je zbog teške situacije u preduzeću i ugrožene egzistencije kompanije u čiju je kupovinu Elektroprivreda (EPCG) uložila 20 miliona evra, u narednom periodu moguće očekivati i smene u menadžmentu. Prema izvoru, najavljeno je otpuštanje 90 radnika angažovanih po ugovoru o delu, od čega je 30 preuzeto od privatne kompanije za obezbeđenje.

„Tim ljudima su obećani ugovori za stalno i prebačeni su na teret Železare, odnosno EPCG. Uprava preduzeća je u pregovorima da se ovom broju radnika obezbijedi egzistencija, tako što bi bili vraćeni kompaniji u kojoj su ranije radili“, saopšteno je nezvanično Danu.

Kako tvrdi izvor, oko 60 angažovanih ugovoraca zvanično nema svoje radne obaveze. U kompaniji je zaposleno ukupno 400 radnika.

„Oni su angažovani, ali nema proizvodnje. Za sada radi samo PVC pogon, u kojem rade izvorni železarci, odnosno oni zaposleni koji su radili u vreme prethodnog vlasnika. Nije bilo potrebe za dodatnim zapošljavanjem radnika, jer kompanija postoji tek pola godine“, navodi izvor lista.

Biznis plan od 6,5 miliona evra, koji je predviđen za pokretanje posla u čitavoj Železari, prema tvrdnjama izvora, nije dovoljan. Prema ovim informacijama, da bi se pokrenula proizvodnja samo u Čeličani, neophodno je bar deset miliona.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) nedavno je donela rešenje kojim nije dala dozvolu EPCG da Železari uplati 6,5 miliona EUR. AZZK je pomenutim rešenjem zabranila EPCG svaku dalju dodelu državne pomoći Železari, dok ne donesu odluku da li je sama kupovina imovine od turskog Tosčelika za 20 miliona evra bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...