Povećanje BDP-a od 4,3 odsto

Privredni rast Hrvatske u poslednjem kvartalu 2023. bio najveći u EU

Region

28.2.2024 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Privredni rast Hrvatske u poslednjem kvartalu 2023. bio najveći u EU Privredni rast Hrvatske u poslednjem kvartalu 2023. bio najveći u EU
Ministar finansija Republike Hrvatske Marko Primorac prokomentarisao je podatke o rastu BDP-a koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). On je tom prilikom... Privredni rast Hrvatske u poslednjem kvartalu 2023. bio najveći u EU

Ministar finansija Republike Hrvatske Marko Primorac prokomentarisao je podatke o rastu BDP-a koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

On je tom prilikom rekao da je Hrvatska ostvarila najveći rast u EU sa stopom rasta BDP-a od 4,3 odsto u poslednjem kvartalu.

Čak osam zemalja u EU imalo je negativnu stopu, a glavni razlozi za takav rast su veća privatna potrošnja za 5,3 odsto i rast investicija od šest odsto.

“Premašili smo i projekcije Ministarstva finansija prema kojima se očekivao rast od 2,8 odsto“, rekao je Primorac na predstavljanju Bele knjige, tradicionalnog izdanja Udruženja stranih investitora o investicionoj klimi u Hrvatskoj, pišu Financije.hr.

I Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) slaže se da je rast BDP-a vođen snažnim rastom plata i primanja zaposlenih u Hrvatskoj, na čemu poslodavci insistiraju, kao i rastom zaposlenosti. Kažu da rastu i strane doznake stanovništvu, kao i potrošačko kreditiranje.

Međutim, dodaju da se, nažalost, nastavlja realan pad robnog izvoza, mada blažom stopom nego u prethodnim kvartalima. Napominju da je to posledica stagnacije privrednih aktivnosti na prostoru EU, odnosno očekivane recesije u prvoj polovini ove godine i gubitka konkurentnosti hrvatskih izvoznika.

Image by Freepik

Iz HUP-a komentarišu da hrvatski izvoznici, kao i sve hrvatske kompanije, i dalje plaćaju višu cenu energije od konkurenata u Evropskoj uniji, gde je praksa da kompanije imaju povoljniju cenu struje od stanovništva.

„Sve više delimo sudbinu kompanija iz evrozone po pitanju pogoršanja uslova finansiranja kompanija“, saopštio je HUP.

Zbog toga, kako navode, dolazi i do usporavanja rasta produktivnosti preduzeća, zbog čega je jedinični trošak rada porastao približno duplo više, 12 odsto, u odnosu na prosek EU prošle godine. U drugoj polovini godine zabeležen je manji realni pad prihoda sektora kratkoročnog zakupa, što, kako ističu iz HUP-a, sugeriše da je postojeći model turizma koji se oslanja na kratkoročni zakup u privatnom vlasništvu. smeštaj, suočava se sa ograničenjima rasta.

„Snažna stopa rasta BDP-a po kojoj se Hrvatska približava standardu proseka zemalja EU je svakako odlična vest, a da bi se ona održala, fokus mora biti na poboljšanju kvalitete strukture rasta BDP-a“, zaključuju iz HUP-a.

Tagovi
BDP EU HRVATSKA
 • Saša Milutinović

  28.2.2024 #1 Author

  Odličan uspeh, dve godine radim i živim u Bjelovaru i preporodio sam se psihički jer je život pesma bez stalnih kriza i pretnji iz medija, šta čovek primeti već nakon kratkog vremena kada se makne od toga, a i finansijski je mnogo bolje i bukvalno se oseti napredak.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.