Najavljeno otvaranje kancelarije nemačkog privrednog udruženja u Herceg Novom

Produbljivanje ekonomske saradnje Nemačke i Crne Gore

BiznisEUInfrastrukturaRegion

26.4.2024 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Produbljivanje ekonomske saradnje Nemačke i Crne Gore Produbljivanje ekonomske saradnje Nemačke i Crne Gore
Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva nemačkog Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i spoljnu trgovinu (BWA)... Produbljivanje ekonomske saradnje Nemačke i Crne Gore

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva nemačkog Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i spoljnu trgovinu (BWA) pomoći će u izgradnji mostova sa privredom te države, ocenjeno je na sastanku u Berlinu.

Crnogorski premijer Milojko Spajić imao je sastanak sa zvaničnicima BWA, u okviru kojeg je naglašeno da postoji veliko interesovanje kompanija za ulaganja u Crnu Goru. Zbog toga će, kako je najavljeno, u junu biti otvorena kancelarija u Herceg Novom, kada će Crnu Goru posetiti velika delegacija nemačkih privrednika, prenela je Mina.

BWA okuplja oko deset hiljada preduzeća i zastupljen je u više od 100 zemalja.

Izvršni diektor BWA u Crnoj Gori, Pavle Miković, kazao je da je ideja bila da se doprinese povećanju direktnih stranih investicija i omoguće veći projekti.

„U suštini želimo da privučemo kompanije koje žele da ulažu u Crnu Goru i pomognemo im. Smatramo da je najbolje da kroz konkretne, uspešne projekte, prikažemo sav potencijal Crne Gore. Vidimo trenutno ogromno interesovanje kompanija da postanu deo crnogorskog tržišta, a jedan od razloga je vrlo pristupačna cena električne energije, što je vrlo značajno“, objasnio je Miković.

Spajić je naveo da je uklanjanje biznis barijera jedan od ciljeva vlade, a u tom kontekstu je i smanjenje fiksnih troškova na rad vrlo važno.

„Želimo da stvorimo najbolje uslove za razvoj privrede, a namera je da budemo regionalni centar kompanijama koje žele da ulažu u Zapadni Balkan. Jedan od glavnih prioriteta je povezivanje ekonomije Crne Gore sa Evropskom unijom, a gradnja mosta sa Nemačkom od velikog je značaja“, rekao je Spajić.

BWA ima 20-ogodišnje iskustvo poslovanja, a okuplja kompanije iz raznih sfera.

Tokom sastanka delegacija predvođena generalnim direktorom Ursom Unkaufom istakla je posebnu zainteresovanost za saradnju na polju poljoprivrede, energetike, ali i razvoja veštačke inteligencije. Bilo je i reči i o velikim projektima, poput otvaranja novih aerodroma u Crnoj Gori, a za to već postoji zainteresovanost nemačkih investitora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...