pad cene nafte i smanjenje potrošnje u EU uticali na promenu

U Federaciji BiH gas jeftiniji za 9,6 odsto

Region

12.1.2023 14:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U Federaciji BiH gas jeftiniji za 9,6 odsto U Federaciji BiH gas jeftiniji za 9,6 odsto
U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) prirodni gas je od januara pojeftinio 9,6 odsto u odnosu na poslednji kvartal prošle godine. Vlada FBiH je... U Federaciji BiH gas jeftiniji za 9,6 odsto

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) prirodni gas je od januara pojeftinio 9,6 odsto u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

Vlada FBiH je na današnjoj sednici usvojila zahtev Energoinvesta za promenom cene prirodng glasa i nove cene će se primenjivati retroaktivno od 1. januara 2023. godine.

Preduzeće Energoinvest, koje je distrubuter gasa u Federaciji BiH, ranije je saopštilo da ih je Gazprom Export obavestio da je cena gasa umanjena za 4,98 odsto u odnosu na cenu iz prethodnog kvartala.

Osim toga, kako su naveli, na smanjenje cene prirodnog gasa od 9,6 odsto uticao je i pad cena nafte na svetskom tržištu, smanjenje potrošnje gasa u Evropi i relativno blaga zima.

Vlada FBiH je u oktobru prošle godine dala saglasnost na povećanje veleprodajne cene prirodnog gasa, koja je iznosila 1.095 konvertibilnih maraka (561,5 evra) po metru kubnom, bez PDV-a.

Tada je navedeno da povećanje cene gasa nije moguće pokriti iz postojeće tarife i da je potrebna hitna korekcija cene u skladu sa aktuelnim dešavanjima na svetskom tržištu, a s ciljem obezbedjenja kontinuirane isporuke.

 • BRANA19

  13.1.2023 #1 Author

  Neka bar negde nesto pojeftini…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  13.1.2023 #3 Author

  Naravno kod nas u državi se to nikada neće desiti. Da nešto pojeftini

  Odgovori

 • LEKI

  14.1.2023 #4 Author

  Bar nesto da pojeftini

  Odgovori

 • DUSICA

  14.1.2023 #5 Author

  Kad je u Bosni i Hercegovini pojeftinio gas valjda će i kod nas.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...