Odluka evropskih lidera na samitu u Briselu

Bosna i Hercegovina zvanično kandidat za članstvo u EU

EURegion

16.12.2022 09:09 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bosna i Hercegovina zvanično kandidat za članstvo u EU Bosna i Hercegovina zvanično kandidat za članstvo u EU
Bosna i Hercegovina zvanično je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, odlučeno je u četvrtak na samitu EU u Briselu. Šefovi evropskih... Bosna i Hercegovina zvanično kandidat za članstvo u EU

Bosna i Hercegovina zvanično je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, odlučeno je u četvrtak na samitu EU u Briselu. Šefovi evropskih država i vlada potvrdili su bez rasprave kandidatski status za BiH, prema preporuci ministara za evropske poslove zemalja članica.

BiH je podnela zahtev za članstvo u EU 2016. godine, a Evropska komisija u oktobru je dala preporuku zemljama članicama da odobre status kandidata za BiH, ali sa spiskom 14 uslova koje BiH mora da ispuni u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, prenosi Al Jazeera.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) poručio je da „politički lideri sada mogu ovu ambiciju pretočiti u stvarnost kroz sprovođenje odlučnih reformi“, prenela je agencija Anadolija.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je odluku Saveta EU da dodeli BiH kandidatski status, ocenjujući da je reč o istorijskoj odluci, jer je budućnost BiH u EU. Odluku je pozdravila i ambasada SAD u Sarajevu, kao i delegacija EU u BiH.

  • TATJANA

    17.12.2022 #1 Author

    Dok oni ispune uslove, EU neće ni postojati

    Odgovori

  • Jovana24

    21.12.2022 #2 Author

    Taj fazon, Tatjana… a i bas ce se usreciti, kao i mi 1000 god. cekajuci, a na kraju nikakve koristi za nas gradjane, osim robstva.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...