Potrošačke cene u susednoj državi u julu veće za 0,4 odsto u odnosu na jun

Inflacija u Bosni i Hercegovini na najvišem nivou u poslednje 22 godine

RegionVesti

22.8.2022 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Inflacija u Bosni i Hercegovini na najvišem nivou u poslednje 22 godine Inflacija u Bosni i Hercegovini na najvišem nivou u poslednje 22 godine
Inflacija u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) u julu je dostigla 17,6 odsto na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku. „Ovo je... Inflacija u Bosni i Hercegovini na najvišem nivou u poslednje 22 godine

Inflacija u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) u julu je dostigla 17,6 odsto na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku.

„Ovo je najveća inflacija u poslednje 22 godine“, napisao je tim povodom ekonomista Vjekoslav Domljan na svom Twitter nalogu.

Potrošačke cene su u julu, u odnosu na jun, u proseku porasle 0,4 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Indikator.ba.

Cene hrane zabeležile su u julu rast od 25,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su cene bezalkoholnih pića imale rast od 16,5 odsto.

Upotreba prevoznih sredstava, usled poskupljenja goriva, skuplja je 41 odsto, dok je cena usluga prevoza porasla 18 odsto.

Pored navedenih stavki, najveći rast beleže i cene električne energije, gasa i drugih energenata, koji su na godišnjem nivou poskupeli 23,6 odsto.

Udar na kućne budžete dodatno pojačava povećanje cena dobara i usluga u vezi sa redovnim održavanjem kuće za 12,3 odsto.

U prvih sedam meseci, u odnosu na isti period prošle godine, potrošačke cene u Federaciji BiH više su 13 odsto.

Centralna banka BiH nedavno je, objavljujući prognoze inflacije, saopštila da očekuje usporavanje rasta cena tek u četvrtom kvartalu.

„Do toga će doći usled baznog efekta iz prošle godine, efekata već izmenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka, uz pretpostavku odsustva daljeg rasta cena hrane i energenata“, navode iz centralne banke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...