rast cena za 23,3 odnosno 16 odsto

Potvrđeno poskupljenje gasa u oba BiH entiteta

RegionU fokusuVesti

15.7.2022 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Potvrđeno poskupljenje gasa u oba BiH entiteta Potvrđeno poskupljenje gasa u oba BiH entiteta
U oba entiteta Bosne i Hercegovine, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, doći će do poskupljenja gasa i to u FBiH za 23,3 odsto, a... Potvrđeno poskupljenje gasa u oba BiH entiteta

U oba entiteta Bosne i Hercegovine, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, doći će do poskupljenja gasa i to u FBiH za 23,3 odsto, a u RS za oko 16 odsto.

Poskupljenje gasa u Federaciji BiH potvrdio je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, navodeći da je vlada tog BiH entiteta usvojila informaciju o povećanju cene za treći kvartal ove godine, prenosi Beta.

Predlog o povećanju cena je podnela kompanija „Energoinvest“ Sarajevo, koja je zadužena snabdevanje gasa u Federaciji BiH.

„Radi se o direktnom zahtevu, odnosno direktnom povećanju cene od ‘Gazproma’ prema Energoinvestu“, kazao je Džindić.

„Energoinvest“ je početkom juna produžio ugovor za isporuku prirodnog gasa sa ruskim „Gazpromom“, koji će važiti do 1. januara iduće godine.

Iz „Gas-Resa“ iz Banjaluke, koja snabdeva Republiku Srpsku gasom, potvrđeno je da će cena prirodnog gasa za treći kvartal ove godine biti uvećana za oko 16 odsto.

Cena prirodnog gasa u Republici Srpskoj za treći kvartal ove godine u odnosu na cenu iz drugog kvartala će porasti za oko 16 odsto, saopšteno je iz kompanije „Gas-res“, i dodali da u kvartalnoj promeni cene nema ništa vanredno ni novo, ona se obračunava po postojećim ugovornim uslovima.

Takođe su rekli da ne postoji nikakva odluka „Gazproma“ o poskupljenju prirodnog gasa za Republiku Srpsku. I „Gas-Res“ sa „Gazpromom“ ima potpisan ugovor do kraja ove godine.

Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisi od uvoznog gasa iz Rusije, koji u zemlju stiže „Turskim tokom“. Gas se u BiH doprema gasovodom koji ulazi u mestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...