za deset godina utrostručen broj stranih radnika u najvećoj evropskoj ekonomiji

U Nemačkoj sve više radnika iz Bosne i Hercegovine

EURegionU fokusuVesti

22.7.2022 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

U Nemačkoj sve više radnika iz Bosne i Hercegovine U Nemačkoj sve više radnika iz Bosne i Hercegovine
U vodeću evropsku ekonomiju stiže sve više radnika iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji – za 10 godina njihov broj se utrostručio, saopštio... U Nemačkoj sve više radnika iz Bosne i Hercegovine

U vodeću evropsku ekonomiju stiže sve više radnika iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji – za 10 godina njihov broj se utrostručio, saopštio je u nemački državni zavod za statistiku Destatis.

Centralni registar stranaca je krajem 2021. godine evidentirao 295.000 ljudi sa privremenim boravkom radi zaposlenja, a najveć́e grupe dolaze iz Indije (33,9 odsto) i Bosne i Hercegovine (26,3 odsto).

Nešto manje od četvrtine su visokoobrazovani i visokokvalifikovani specijalisti koji od 2012. godine obijaju takozvanu plavu kartu – boravišnu i radnu dozvolu za visokokvalifikovane radnike, prenosi novinska agencija DPA.

Deceniju ranije bilo je svega 90.500 stranaca iz zemalja van EU sa odgovarajućom boravišnom dozvolom.

Imigracija zbog posla iz zemalja EU je takođe naglo porasla. U Nemačkoj je prošle godine radilo oko 1,65 miliona stranaca iz EU, što je 19 odsto više nego 2017. godine, kada je počelo prikupljanje podataka. Najviše je Poljaka, 23 odsto, potom Rumuna, 16 odsto, i Italijana, 13 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...