Susedna zemlja uvozi vodu iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije

BiH izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od oko 249 miliona evra

AgrobiznisNovacRegionVesti

4.8.2022 13:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

BiH izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od oko 249 miliona evra BiH izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od oko 249 miliona evra
Iz Bosni i Hercegovini su u prvom polugodištu izvezeni poljoprivredni i prehrambeni proizvoda ukupne vrednosti 488 miliona konvertibilnih maraka (oko 249 miliona evra), što... BiH izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od oko 249 miliona evra

Iz Bosni i Hercegovini su u prvom polugodištu izvezeni poljoprivredni i prehrambeni proizvoda ukupne vrednosti 488 miliona konvertibilnih maraka (oko 249 miliona evra), što je više za 89 miliona konvertibilnih maraka, ili 22 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

U izvozu vrednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mleko i mlečni proizvodi, voće, piše Capital.ba, pozivajući se na agenciju Srna.

U BiH u prvoj polovini tekuće godine uvezeni su poljoprivredni i prehrambeni proizvoda u ukupnoj vrednosti od dve milijarde konvertibilnih maraka, što je povećanje od 470,5 miliona konvertibilnih maraka, ili 31 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.

Vrednosno, BiH najviše uvozi meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane – hrana za životinje, proizvodi na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće.

Iz Spoljnotrgovinske komore navode da razmena vode i dalje rezultira deficitom i to od 84,6 miliona konvertibilnih maraka. U šest meseci uvezeno je vode u vrednosti od 109,3 miliona konvertibilnih maraka, a izvezeno 24,6 miliona konvertibilnih maraka. Voda se u BiH najviše uvozi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Poloprivredna i prehrambena industrija u ukupnom izvozu učestvuje sa 5,3 odsto, a u ukupnom uvozu sa 14,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...