Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Liberalizacija međunarodnog autobuskog prevoza povod za otkaze i ukidanje linija

U Hrvatskoj dozvoljen transport putnika do međudestinacija

BiznisRegionTurizamU fokusu

21.7.2021 08:45 Autor: Nikola Nedeljković 0

U Hrvatskoj dozvoljen transport putnika do međudestinacija U Hrvatskoj dozvoljen transport putnika do međudestinacija
Iako se već nekoliko godina oko toga lome koplja, Hrvatska je prošle nedelje donela, pomalo iznenada, meru za liberalizaciju tržišta autobuskih usluga, ukidanjem zabrane... U Hrvatskoj dozvoljen transport putnika do međudestinacija

Iako se već nekoliko godina oko toga lome koplja, Hrvatska je prošle nedelje donela, pomalo iznenada, meru za liberalizaciju tržišta autobuskih usluga, ukidanjem zabrane prevoza putnika.

Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture u utorak je donelo obaveštenje o Uredbi kojom se reguliše prevoz putnika u međunarodnom drumskom prevozu po novim pravilima.

Naime, do sada je u Hrvatskoj bilo zabranjeno autobuskim prevoznicima u međunarodnom prevozu da kupe i ostavljaju putnike na međudestinacijama u Hrvatskoj. Konkretno, ako je prevoznik imao liniju Osijek-Beč, iako je autobus prolazio kroz npr. Viroviticu, Koprivnicu i Varaždin, u tim gradovima je smeo kupiti jedino putnike za Beč, ali ne i za npr. liniju Virovitica-Varaždin.

Nova regulativa to ukida, a jedino ostaje i dalje zabrana obavljanja županijskog linijskog prevoza po ovoj osnovi međunarodnog prevoza, odnosno nije dopušteno da se prevoze putnici na npr. liniji Osijek-Našice, jer su u istoj županiji, iako autobus prolazi kroz to područje.

Odluka izazvala iznenađenje prevoznika

Nova regulativa će još više značiti za frekvencije između većih gradova, jer je ista gore spomenuta praksa važila i za linije npr. Split-Beč koja je prolazila kroz Zagreb, ali putnici iz Splita iz Zagreba nisu imali mogućnost korišćenja tih linija za putovanja unutar Hrvatske.

U Koordinaciji javnolinijskog prevoza putnika Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) navode da su iznenađeni ovom merom, te da joj se protive i smatraju je veleizdajom, prenosi Poslovni.hr.

Hrvoje Meštrović, predsednik Koordinacije, kaže da su iznenađeni i zbunjeni ovom promenom, jer im je još u aprilu iz resornog ministarstva potvrđeno da će prevoz putnika i dalje biti zabranjen, a isto tako upozorava da je nejasno ko je ovu odluku doneo i aktom, jer se radi o svojevrsnom non-paperu koji je objavljen na stranicama Ministarstva bez ikakvog zaglavlja i potpisa.

„Zbilja ne znam kakvom logikom se donositelj ove odluke vodio i zbog toga smo tražili hitan sastanak s resornim ministrom Olegom Butkovićem. Ovo će doneti dodatni haos na tržište autobuskog prevoza“, navodi Meštrović.

Nova pogodnost ide isključivo na ruku stranim prevoznicima koji će sada moći usput, uz svoj glavni fokus na međunarodnom prevozu, ostvariti i dodatni prihod na hrvatskom tržištu, te tako davati niže cene karti. Problem je što će oni voziti prema svojim planovima profitabilnosti, uglavnom tokom turističke sezone, a postojeći prevoznici u Hrvatskoj voze stalno.

„Zbog dolaska ovakve nelojalne konkurencije mnogi će prevoznici doći u probleme što će dovoditi do otpuštanja, ukidanja linija i propasti, pa na kraju više niko neće voziti tokom zime te linije ili će ih država morati nekom jako izdašno subvencionisati“, pojašnjava Meštrović.

Dodatan je problem, nastavlja, što zabrana prevoza putnika i dalje važi na potencijalno zanimljivim tržištima za hrvatske prevoznike, poput Slovenije i Mađarske. Isto tako, kao problem vidi da EU Uredba govori o zabrani prevoza putnika u aglomeracijama, dok je u Hrvatskoj odluci zabrana spuštena na nivo županija koje su mnogo manje od aglomeracija.

Neki prevoznici će profitirati

Iz FlixBusa, koji je jedan od prevoznika koji bi trebalo da najviše profitira od nove regulative, kažu da je njihov dosadašnji razvoj u Hrvatskoj, gde sarađuju sa brojnim domaćim autobuskim prevoznicima, u skladu sa visokom potražnjom u međunarodnom prevozu putnika, ali kad je u pitanju prevoz putnika na hrvatskoj teritoriji, te njegovom potencijalu, dosad je on bio neiskorišćen zbog nepovoljne zakonske regulative, što direktno utiče na svakog domaćeg prevoznika.

Neusklađenost Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju sa postavkama liberalizovanog evropskog tržišta, o čemu se već govorilo u nekoliko navrata – stopiranje usklađivanja voznih redova, nemogućnost otvaranja novih linija, zaustavljanje investicija, ulaganja u kvalitet voznog parka i viši standard putovanja, dodatno je došla do izražaja početkom pandemije otkrivajući upravo nefleksibilnost i zatvorenost hrvatskog tržišta.

Umesto u smeru rasta i razvoja ključnog za opstanak autobuske industrije, mnogi prevoznici našli su se na nišanu nelikvidnosti, a upitan je profitabilni povratak na tržište.

„Istovremeno, prevoznicima koji imaju znanja i mogućnosti da odgovore na izazove pandemije, zbog brojnih ograničenja nisu se mogli uključiti u slobodnu tržišnu utakmicu”, kažu u FlixBusu.

Dodaju da FlixBus kao prevoznik koji deluje na različito uređenim tržištima po Evropi i svetu, te ima direktan uvid u sve prednosti otvorenog ili delimično otvorenog tržišta, čvrsto podržava odluku Ministarstva o novoj regulaciji prevoza putnika.

Saobraćajni analitičar Željko Marušić ističe da se radi o pozitivnoj stvari koja će dodatno ojačati hrvatski saobraćajni sistem, doneti benefite putnicima, ali imati i pozitivne efekte na turizam.

“Slobodno i liberalizovano tržište je najbolji korektor svakog sistema. Koliko je liberalizacija, iako moram priznati da ne još potpuna, donela u segment taksi prevoza, očekujem da će slično biti i sa autobusima. Ne vidim razlog zašto neko ne bi mogao iz Splita putovati za Zagreb ili obrnuto pod povoljnijim uslovima nego što sad uglavnom važe. Ako u taksi segmentu Uber može menjati cenu nekoliko puta, zavisno o ponudi i potražnji, ne vidim zašto to ne bi važilo i u autobusima te, ako netko želi uštedjeti, da odabere neko neatraktivno vrijeme polaska kad su autobusi prazni, a cijene niske“, pita se Marušić.

Dodaje da bi liberalizacija trebalo da ima uticaj na racionalnije poslovanje i ekologiju – sad na istoj destinaciji moraju često ići duplirane linije, jer je država branila kabotažu, a sada će biti značajnih ušteda na upotrebi autobusa i potrošnji goriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...