Tržišna kapitalizacija dve berze premašuje 10 milijardi evra

U toku razgovori o formiranju zajedničkog indeksa Zagrebačke i Ljubljanske berze

Region

10.10.2024 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U toku razgovori o formiranju zajedničkog indeksa Zagrebačke i Ljubljanske berze U toku razgovori o formiranju zajedničkog indeksa Zagrebačke i Ljubljanske berze
Postoji ideja regionalne integracije tržišta kapitala u vidu formiranja zajedničkog berzanskog indeksa, o čemu razgovaramo s kolegama iz Slovenije i iz nekoliko drugih država... U toku razgovori o formiranju zajedničkog indeksa Zagrebačke i Ljubljanske berze

Postoji ideja regionalne integracije tržišta kapitala u vidu formiranja zajedničkog berzanskog indeksa, o čemu razgovaramo s kolegama iz Slovenije i iz nekoliko drugih država članica EU-a, izjavio je ministar finansija Hrvatske Marko Primorac na Hrvatsko-slovenačkom forumu „Tržišta kapitala 2024: Budućnost štednje i ulaganja“, objavio je Seebiz.

Na konferenciji, koju su organizovali Jutarnji list i slovenačke dnevne novine Delo, obratili su se i slovenački ministar finansija Klemen Boštjančič, guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i predsednik Upravnog veća Hanfe Ante Žigman, a svi su se složili da, iako se određeni pomaci vide, postoji još puno prostora za razvoj tržišta kapitala, pre svega kroz veće učešće malih investitora – građana.

Primorac je istakao da njegovo ministarstvo priprema strateški okvir za razvoj tržišta kapitala, koji će ponuditi „nekoliko iskoraka“ i na strani ponude i tražnje.

Otkrio je i da se razgovara, pre svega sa Slovencima, oko regionalne integracije tržišta.

„Pokušaćemo da se zajednički profilišemo kao tržište u smislu zajedničkog indeksa, koji bi nas pozicionirao na mapu globalnih ulagača kao jedinstveno tržište“, rekao Primorac.

Podsetio je da su hrvatsko i slovenačko tržište kapitala klasifikovani kao ‘frontier market’, a da je želja da prerastu u ’emerging market’, odnodno tržišta u nastajanju.

Prema njegovim rečima, za to je potrebno ispuniti nekoliko objektivnih kriterijuma, koji uključuju i tržišnu kapitalizaciju i ‘free float’ kao i likvidnost na tržištu, i ukazao da Hrvatska, kao i Slovenija „jako dugo neće dostići nivoe potrebne za reklasifikaciju“ ukoliko budu nastupale same.

Primorac je zaključio da zato postoji ideja regionalne integracije, gde „možemo nastupiti kao integrisano tržište“, kao što su uradile baltičke i još nekoliko zemalja, pri čemu imaju jedinstveni indeks i prepoznate su kao tržište sa značajnijim volumenima, piše Seebiz.

Predsjednik Upravnog veća Hanfe Ante Žigman je rekao da tržišna kapitalizacija hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala zajedno premašuje 10 milijardi evra, što je značajan iznos za ovaj region.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.