albanija očekuje novi rekord posećenosti

Više cene spasile letnju sezonu na Mediteranu od pada prihoda

BiznisEURegionTurizam

16.9.2023 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Više cene spasile letnju sezonu na Mediteranu od pada prihoda Više cene spasile letnju sezonu na Mediteranu od pada prihoda
Desetak miliona turista još uvek se odmara na mediteranskim obalama, ali domaćini već uveliko svode prve rezultate ovogodišnje sezone. Praktično za sve važi što... Više cene spasile letnju sezonu na Mediteranu od pada prihoda

Desetak miliona turista još uvek se odmara na mediteranskim obalama, ali domaćini već uveliko svode prve rezultate ovogodišnje sezone.

Praktično za sve važi što i za Hrvatsku, svi su na inflaciju odgovorili dizanjem ena, a gostiju je nešto manje nego što se činilo nakon optimističnih najava s početka godine, piše Večernji list, prenosi SEEbiz.

Jadranske komšije Italijani, recimo, računaju da će letno tromesečje zaključiti s manjkom od 1,4 odsto noćenja u odnosu na prošlu godinu. Stranci su u plusu od 3,6 odsto uprkos minusima iz Rusije, Ukrajine i Nemačke. Za razliku od njih, Amerikanci nisu izneverili, ali zato je manjak domaćih gostiju vidljiv duž obale.

Sve popularnija Albanija je ipak verovatno jedina zemlja koja ima rast italijanskih turista. Inače, ta je zemlja rekordne 2019. godine imala 6,4 miliona stranih gostiju, a već prošle godine 5,7 miliona i tamošnji domaćini očekuju novi rekord. Susedna Crna Gora, u kojoj su goste dočekale 10 do 15 odsto više cene od lanjskih, nije te sreće. I tamo se proletos očekivala rekordna godina s barem 2,6 miliona turista iz 2019. godine.

Rovinj/Foto: Pixabay.com

Crna Gora nije jedina kojoj izmiče rekordan broj gostiju. Ali uz više cene neke će zemlje ipak upisati rekordne prihode. Među njima je i Hrvatska, koja bi ovu godinu, s brojem gostiju i noćenja približnim kao i 2019, trebalo da završi sa dve milijarde evra više nego te godine, kada je od stranih turista prihodovano 10,5 milijardi. Slično računaju i Francuzi.

Grčka ima druge brige. Nakon vrlo dobre predsezone i velikih nada u rekordnu 2023. godinu, tamošnje je domaćine obeshrabrio već jul sa padom rezervacija iz Nemačke i sve ih manje veruje da ova godina Grčkoj može doneti više od 31 milion dolazaka i 18,2 milijarde evra prihoda iz nikad bolje 2019. godine.

Turska je u sedam meseci ugostila oko 27 miliona stranih turista i 16 odsto više nego lani (prihodi su za šest meseci porasli 27 odsto), ali branša je svesna da dizanje cene, kao odgovor na eskalaciju troškova, odvraća deo potencijalnih gostiju, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

  • KIMCHI

    16.9.2023 #1 Author

    Postajemo Azurna obala polako

    Odgovori

  • mile

    17.9.2023 #3 Author

    Ne vise …nego visokee cene

    Odgovori

  • Vale

    17.9.2023 #4 Author

    Verovatno da ne moze drugacije

    Odgovori

  • BLIZANAC

    17.9.2023 #5 Author

    Bar neke lepe vesti

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.9.2023 #6 Author

    Vise cene nisu nego broj gostiju koji su osyavili novac toj zemlji…

    Odgovori

  • Boba321

    17.9.2023 #7 Author

    Jeste malo skuplje ai je uzivanje

    Odgovori

  • DUCA

    17.9.2023 #8 Author

    Albanija postaje interesantna destinacija turistima.

    Odgovori

  • MARA

    17.9.2023 #9 Author

    Letivanje, gde gid, na moru postaje luxuz jer je svuda preskupo

    Odgovori

  • CIGI

    17.9.2023 #10 Author

    Nece to biti I sledece sezone

    Odgovori

  • REA

    17.9.2023 #11 Author

    ma Cg je preterala skroz ove god,ako jos cent poskupe … cao

    Odgovori

  • STEPA

    19.9.2023 #13 Author

    Stvarno preteruju, ali opet je sve bilo puno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...