VLADE U REGIONU APELUJU NA POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA Hrvatska strahuje od pojave novih žarišta

RegionVesti

14.5.2020 10:38 Autor: Ljiljana Begović 0

VLADE U REGIONU APELUJU NA POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA Hrvatska strahuje od pojave novih žarišta VLADE U REGIONU APELUJU NA POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA Hrvatska strahuje od pojave novih žarišta
U Hrvatskoj je potvrđeno šest novoobolelih od korona virusa i tri su osobe umrle. Nakon što 23 dana nije bilo ni jedne obolele osobe,... VLADE U REGIONU APELUJU NA POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA Hrvatska strahuje od pojave novih žarišta

U Hrvatskoj je potvrđeno šest novoobolelih od korona virusa i tri su osobe umrle. Nakon što 23 dana nije bilo ni jedne obolele osobe, Istra već drugi dan zaredom beleži novi slučaj zaraze korona virusom saopštio je županijski štab civilne zaštite. Načelnik istarskog županijskog štaba , Dino Kozlevac istakao je da će se – ako epidemija eskalira i dalje, doneti posebne mere i ponovno će se vratiti rigoroznije kontrole, prenosi Index.hr. Od početka epidemije u Hrvatskoj je potvrđeno 2.213 obolelih od korona virusa, 94 ljudi je umrlo, ukupno se oporavilo 1.834 bolesnika.

Vlada Severne Makedonije je na sednici donela odluku o merama za sprečavanje unošenja i širenja korona virusa kao i odluku o zabrani i posebnom režimu kretanja na teritoriji zemlje, kojom se omogućava službeno putovanje odabranih i imenovana lica u stranim zemljama. U odluci se navodi da neće biti sprovedena državna garancija za ta lica nakon njihovog povratka u zemlju. Od osoba koje napuštaju državu se traži da se pridržavaju preporuka i protokola Komisije za zarazne bolesti,  održavanja potrebnog rastojanja i korišćenje lične zaštitne opreme, prenosi Nova Makedonija. U Severnoj Makedoniji su do sada ukupno obolele 1.694 osobe, oporavilo se 1.229, umrlo je 95 pacijenata.

Slovenačka vlada je odlučila da se u skladu sa epidemiološkom situacijom  deca prvih razreda osnovnih škola i učenici završnih godina srednjih škola 18. maja vrate u škole, a vrtići će ponovo biti puni. Većina vrtića će imati kraće radno vreme, što će predstavljati problem roditeljima koji voze daleko na posao, piše Delo. U Sloveniji su potvrđena 2 nova slučaja zaraze korona virusom, ukupno je do sada obolelo 1.463 ljudi, oporavilo se 260 pacijenata, umrlih je 103.

Od  15. maja, planirano je pokretanje javnog prevoza  u BiH. Federalni štab civilne zaštite dozvolio je uspostavljanje linijskog i vanlinijskog prevoza putnika. „ Uglavnom osim obavezne socijalne distance, tu će biti i dodatne mere. Tražiću saglasnost Vlade da ujutro od 7 do 9 sati dozvolimo samo zaposlenima da se kreću u javnom gradskom prevozu i od 15 do 17 sati, kako bi vozila bila što manje popunjena“, rekao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, prenosi Dnevni Avaz. U Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 2.204 slučaja zaraze korona virusom, preminule su 122 osobe, oporavilo se 1.228 pacijenata.

Institut za javno zdravlje u Podgorici, saopštio je da i zvanično nema „aktivnih“ slučajeva infekcije novim korona virusom.  Od početka epidemije u Podgorici je bilo zabeleženo ukupno 160 slučajeva. Broj inficiranih od početka dešavanja u CrnojGori  iznosi 324, broj oporavljenih je 309, umrlo je 9 osoba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...