podnet zahtev privrednom sudu

Vlasnik kompanije Uniprom metali traži uvođenje stečaja u svojoj drugoj firmi

BiznisFirme u fokusuRegion

4.7.2023 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlasnik kompanije Uniprom metali traži uvođenje stečaja u svojoj drugoj firmi Vlasnik kompanije Uniprom metali traži uvođenje stečaja u svojoj drugoj firmi
Kompanija Uniprom metali, vlasništvo Veselina Pejovića, podnela je Privrednom sudu pre 10 dana zahtev za uvođenje stečaja u Uniprom White Bauxite, zbog duga od... Vlasnik kompanije Uniprom metali traži uvođenje stečaja u svojoj drugoj firmi

Kompanija Uniprom metali, vlasništvo Veselina Pejovića, podnela je Privrednom sudu pre 10 dana zahtev za uvođenje stečaja u Uniprom White Bauxite, zbog duga od 361.000 evra za izgradnju drobilice kamena i trafostanice.

Ta firma Unipromu, drugoj Pejovićevoj firmi, duguje 260.000 evra i to je potraživanje već pred Privrednim sudom.

„U okviru ovog drugog potraživanja je i 96.000 evra, koje sam pozajmio stečajnom upravniku iz Izraela u julu 2021. godine, kako bi platio garanciju za koncesiju, koja je isticala. Do dana današnjeg nisu mi vratili te pare“, rekao je Pejović Pobjedi, prenosi Mina.

On je naveo da, nakon uspešnog partnerstva sa poljskom firmom GH Boleslav u rudniku olova i cinka u Pljevljima, interesovanje međunarodnih investitora za saradnju sa Uniprom grupom raste, a da je naročitu pažnju privukao KAP, u koji je investirano 80 miliona evra.

„Tako se i 2018. godine pojavljuje izraelski biznismen Majkl Dejvid Grinfild (Michael David Greenfield) sa predstavnicima kompanije koja je u KAP uvela tečni prirodni gas LNG umesto lož ulja, mazuta i nafte. Uz preporuku tih ljudi Grinfild se predstavlja kao vlasnik firme EGFE u Mađarskoj i traži detaljne podatke o aktivnostima Uniproma, kako bi eventualno prepoznao mogućnost investiranja“, objasnio je Pejović.

On je kazao da je obavio personalnu proveru firme EGFE, koja je u Mađarskoj radila isključivo preko Erste i OTP banke. Provera je obavljena preko kćerke firme OTP u Crnoj Gori i Pejović je dobio potvrdu da EGFE uspešno posluje preko sedišta u Mađarskoj, sarađuje sa raznim subjektima u EU i SAD, te da nema finansijskih problema i da sve obaveze prema Mađarskoj uredno ispunjava.

Grinfild je, kako je naveo, uplaćivao sukcesivno različite iznose preko svojih poslovnih banaka iz Mađarske, a te su uplate, po zakonu, predmet kontrole Agencije za sprečavanje pranja novca, Centralne banke (CBCG) i Unipromove poslovne banke u Crnoj Gori. Grinfild se, kao sredstvo obezbeđenja, upisuje kao vlasnik polovine i jednog i drugog rudnika.

UNIPROM – METALI

NOVAKA RAMOVA 17, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
20.470.127,00 (2022)
Broj zaposlenih:
37 (2022)

„Grinfild je ukupno u Uniprom grupu uložio 15,75 miliona evra, čime je dobio po 50 odsto udela u Partizan Žarkovo u Beogradu (4,15 miliona) i Uniprom White Bauxite i Uniprom Bentonit (11,6 miliona)“, saopštio je Pejović.

On je kazao da ih je Grinfild u januaru 2021. godine obavestio da više ne može nastaviti finansiranje projekata, te da želi definisanje saradnje sa jasno podeljenim delovima imovine, srazmerno dotadašnjem učešću, a s ciljem ostvarivanja dobiti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...