Sredstva za finansiranje projekata za podsticanje zapošljavanja i promociju turizma

Za projekte prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije izdvojeno 2,8 miliona evra

BiznisInfrastrukturaInvesticijeRegion

23.3.2023 17:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Za projekte prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije izdvojeno 2,8 miliona evra Za projekte prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije izdvojeno 2,8 miliona evra
Ministarstvo finansija i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije (EU), predstavili su četvrti Poziv za dostavljanje predloga projekata za... Za projekte prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije izdvojeno 2,8 miliona evra

Ministarstvo finansija i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije (EU), predstavili su četvrti Poziv za dostavljanje predloga projekata za Program prekogranične saradnje Crna Gora–Albanija 2014-2020, vrednog 2,8 miliona evra.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da će se tim sredstvima finansirati projekti koji za cilj imaju promociju turizma i kulturnog i prirodnog nasleđa, kao i projekti koji se fokusiraju na podsticanje zapošljavanja, mobilnost radne snage i socijalnu i kulturnu inkluziju opština iz graničnih regija obe zemlje, a 15. jun je rok za podnošenje predloga projekata.

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić podsetila je da je prekogranična saradnja između dve države započeta 2008. godine, te da je od tada kroz programe pretpristupne pomoći IPA I i IPA II, u cilju unapređenja standarda i kvaliteta života ljudi u programskim područjima, uspešno implementirano ukupno 45 projekta, u vrednosti od oko 12,9 miliona evra.

„Dodatno, dve zemlje sprovele su i strateški projekat u vrednosti od 3,6 miliona evra za rekonstrukciju prekograničnog prelaza Božaj–Hani Hotit i izgradnju novog zajedničkog graničnog prelaza Grabom–Zatrijebačka Cijevna“, izjavila je Žižić na konferenciji za novinare.

Generalni direktor za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova i šef Operativne strukture Bojan Vujović zahvalio se svim uključenim stranama na brzom i efikasnom objavljivanju četvrtog poziva, koji će, kako je naveo, omogućiti da se skoro sva sredstva EU koja su planirana za period od 2014-2020 u okviru ovog programa ugovore.

Generalna direktorka Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija Crne Gore, koje je i ugovorno telo za pomenute projekte, Jelena Davidović je, pozivajući zainteresovane da kandiduju projekte, objasnila da će za projekte koji promovišu turizam biti opredeljeno 1,9 miliona evra, a za projekte koji podstiču zapošljavanje i mobilnost radne snage nešto više od 900.000 evra.

Zamenica šefa kooperacija u Delegaciji EU Liselot Isakson (Liselotte Isaksson) izjavila je da prekogranični programi saradnje u zemljama Zapadnog Balkana imaju za cilj pronalaženje zajedničkih rešenja za zajedničke izazove, na održiv način, kao i da se države, dok sprovode ove programe, uče da upravljaju budućim strukturnim fondovima EU i pripremaju za članstvo u Evropskoj uniji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...