ZAJEDNIČKE ELEKTRANE SRBIJE I SRPSKE NA DRINI Naša zemlja će imati 51 odsto kapitala

InvesticijeNovacRegionSrbijaVesti

2.7.2020 11:08 Autor: Julijana Vincan 0

ZAJEDNIČKE ELEKTRANE SRBIJE I SRPSKE NA DRINI Naša zemlja će imati 51 odsto kapitala ZAJEDNIČKE ELEKTRANE SRBIJE I SRPSKE NA DRINI Naša zemlja će imati 51 odsto kapitala
Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, rekao je da već godinu dana traje procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije u... ZAJEDNIČKE ELEKTRANE SRBIJE I SRPSKE NA DRINI Naša zemlja će imati 51 odsto kapitala

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, rekao je da već godinu dana traje procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije u vezi sa gradnjom hidroelektrana na Drini.

Pre 15 dana potpisan je ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije. Taj ugovor je upućen Konkurencijskom savjetu BiH, koji treba da ga odobri. Ne očekujemo nijedan problem po ovom pitanju, osim, možda, političkog“, istakao je Višković u razgovoru za RTRS.

Naglasio je da su pri formiranju zajedničkog preduzeća poštovane sve procedure, te da ne bi trebalo mešati politiku u pitanja koja znače razvoj zemlje i opstanak naroda.

Foto: Pixabay.com

Višković je izrazio očekivanje da će Konkurencijski savet dati pozitivno mišljenje, nakon čega će biti registrovano zajedničko preduzeće u kojem Srbija učestvuje sa 51, a Republika Srpska sa 49 procenta kapitala.

Time će biti stvoreni uslovi za početak pripremnih radova na projektu za koji su rešeni imovinsko-pravni odnosi, gde postoji građevinska i ekološka dozvola. U tom slučaju bismo sa projektom mogli početi u naredna dva meseca, rekao je Višković, a prenosi Indikator.ba.

Zajedničko preduzeće formirano je sa ciljem izgradnje tri hidroelektrane – HE Foča (snage 44,15 megavata), HE Paunci (snage 43,21 megavata) i HE Buk-Bijela (snage 93,52 MW). Hidroelektrane su ukupne instalisane snage od 180 megavata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...