Utiranje puta za Evropsku uniju i Zapadni Balkan

Regionalna ekonomska saradnja jedini način da se ostvari potencijal Zapadnog Balkana

EURegionSrbijaU fokusuVesti

21.2.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Regionalna ekonomska saradnja jedini način da se ostvari potencijal Zapadnog Balkana Regionalna ekonomska saradnja jedini način da se ostvari potencijal Zapadnog Balkana
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je rekla da je razvojni potencijal Zapadnog Balkana može da se ostvari samo kroz regionalnu... Regionalna ekonomska saradnja jedini način da se ostvari potencijal Zapadnog Balkana

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je rekla da je razvojni potencijal Zapadnog Balkana može da se ostvari samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju.

Ona je, govoreći na skupu „Utiranje puta za Evropsku uniju i Zapadni Balkan“ u Minhenu rekla da regionalna ekonomska integracija nije samostalan proces i da će biti nepotpuna ako je ne prati poziv za intenziviranje kredibilnog puta za članstvu u Evropskoj uniji (EU).

„Krajnje je vreme da proces pristupanja Zapadnog Balkana EU bude u centru pažnje pre nego što postane prekasno. To je epicentar budućnosti ovog regiona. Evropska perspektiva je vodilja koja proces saradnje dugoročno čini korisnim za sve. Naš region nije savršen, ali želimo izvući nabolje iz njegove nesavršenosti“, rekla je Bregu.

Bregu je podsetila da EU ima svu prednost u regionu, da je podržava 62 odsto građana Zapadnog Balkana, kao i da je ona na prvom mestu kao najveći investitor.

„Evropska integracija Zapadnog Balkana nije samo teritorijalno već i transformativno pitanje. Svi se slažemo da proširenje nije metodološki već politički proces i da kao takav treba i ostati“, rekla je Bregu.

Ocenila je da je sada vreme za delovanje i ako se sada ne iskoristi ta prilika Zapadni Balkan rizikuje gubljenje još jedne decenije obeležene novim potencijalnim nestabilnostima.

„Ako obrazovani i sposobni mladi ljude ne vide evropsku perspektivu kod kuće, iskoristiće postojeće mogućnosti da migriraju i bolje uslove života traže u EU“, zaključila je generalna sekretarka RCC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...