Počinje gradnja Jonsko-jadranskog gasovoda

Regionalni projekat od 600 miliona evra

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacRegionVesti

7.2.2022 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Regionalni projekat od 600 miliona evra Regionalni projekat od 600 miliona evra
Gradnju Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) vodiće projektna kompanija sa sedištem u Splitu a njeni deoničari biće iz četiri zemlje kroz koje gasovod prolazi, ili ga... Regionalni projekat od 600 miliona evra

Gradnju Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) vodiće projektna kompanija sa sedištem u Splitu a njeni deoničari biće iz četiri zemlje kroz koje gasovod prolazi, ili ga koriste. To je objavio Jutarnji list, pozivajući se na informacije iz firme Plinacro, koji je nosilac projekta IAP za Hrvatsku.

„Plinacro je izradio predlog ugovora o osnivanju društva koje će, uz Plinacro, činiti Montenegro Bonus iz Crne Gore, Albgaz iz Albanije i BH-Gas iz Bosne i Hercegovine. Usled pandemije, te drugih tržišnih okolnosti došlo je do pomeranja u osnivanju, ali svakako se nadamo da će društvo IAP biti osnovano u što skorijem roku“, rekli su iz firme Plinacro hrvatskom listu.

Reč je, podseća list, o gasovodu koji bi Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Albaniju trebalo da spoji na Transjadranski gasovod (TAP), koji gas iz Azerbajdžana doprema preko Turske i Grčke u Italiju.

Prvi sporazumi o gradnji Jonsko-jadranskog gasovoda potpisani su još 2013. godine, a vrednost investicije od oko 600 miliona eura i uloga koju bi trebalo da odigra ovaj projekt čine jednim od najvažnijih međudržavnih energetskih zahvata u ovom delu Evrope.

  • VERA

    7.2.2022 #1 Author

    Ovaj gasovod moze da nam obezbedi bolju snabdevenost gasom. Sve pohvale ovom projektu. Zanimljivo da ovde nije uključena Srbija.

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #2 Author

    Pokušaj koji neće uspeti… Cilj slabljenje Rusije!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...