vrednost projekta iznosi 85,5 miliona evra

Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

1.2.2022 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske
Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je u utorak na delu gasovoda od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada, a rok za završetak radova je... Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je u utorak na delu gasovoda od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada, a rok za završetak radova je oktobar 2023. godine.

Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Početku radova prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emeanuel Žofre (Emanuele Giaufret), direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i predstavnici Yugorosgaz-a i Bulgartransgaz-a i Evropske investicione banke, prenosi Beta.

Vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

JP SRBIJAGAS NOVI SAD

Bulevar oslobođenja 69, 21000 Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
778.591.531,57 (2020)
Broj zaposlenih:
934 (2020)

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Novi gasovod Niš-Sofija, zajedno sa novim gasovodom u izgradnji između Grčke i Bugarske će diversifikovati izvore energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i proširiti izvore snabdevanja. Tim projektom će, takođe, biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala, Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...