Kriza troškova života na Ostrvu

Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u oktobru

SvetVesti

2.11.2022 09:15 Autor: Vladimir Jokanović 4

Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u oktobru Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u oktobru
Cene hrane u Velikoj Britaniji rastu najbržim tempom u istoriji, jer energetska kriza, rat u Ukrajini i nedostatak radnika povećavaju troškove života. Sveža hrana... Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u oktobru

Cene hrane u Velikoj Britaniji rastu najbržim tempom u istoriji, jer energetska kriza, rat u Ukrajini i nedostatak radnika povećavaju troškove života. Sveža hrana poskupela je u oktobru u britanskim prodavnicama za 13,3 odsto u odnosu na pre godinu dana.

To je najviši godišnji rast cena od kada britanski maloprodajni konzorcijum BRC prati njihovo kretanje, prenosi Guardian. Cene hrane ukupno su porasle za 11,6 procenata, uključujući poskupljenje osnovnih namirnica za 9,4 odsto.

Ukupna inflacija cena u prodavnicama, prema podacima BRC, ubrzala je u oktobru na 6,6 odsto u odnosu na 5,7 odsto u prethodnom mesecu, što je najviše ikada. Proizvodi poput čaja, mleka i šećera značajno su poskupeli, što je otežalo život porodicama sa najnižim prihodima.

BRC navodi da je oktobar bio težak mesec za potrošače, koji su bili suočeni i sa poskupljenjem energije. Prodavnice i supermarketi takođe su bili suočeni sa porastom troškova, jer su bili prinuđeni da povećaju plate kako bi zadržali osoblje.

Iako neki troškovi u lancima snabdevanja počinju da padaju, to je manje od porasta troškova energije, zbog čega se očekuje težak period za trgovce na malo i domaćinstva. Rastuće cene odvraćaju potrošače od kupovine neesencijalnih artikala, što preti propadanjem mnogih trgovina.

  • IVAN

    2.11.2022 #1 Author

    Dokle vise stvarno nmg da verujem

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.11.2022 #2 Author

    Suocavaju se kao i sve zemlje sa velikom inflacijom i skokom cena…

    Odgovori

  • DEKSI

    3.11.2022 #3 Author

    I kod nas samo skacu..

    Odgovori

  • Ceca

    6.11.2022 #4 Author

    Kao i cela Evropa ,verovatno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...