REKORDNA GODINA ZA LISTIRANJE KOMPANIJA NA BERZI Airbnb zabeležio IPO iznad 100 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

11.12.2020 09:47 Autor: Marko Miladinović 0

REKORDNA GODINA ZA LISTIRANJE KOMPANIJA NA BERZI Airbnb zabeležio IPO iznad 100 milijardi dolara REKORDNA GODINA ZA LISTIRANJE KOMPANIJA NA BERZI Airbnb zabeležio IPO iznad 100 milijardi dolara
Vrednost akcija kompanije za online izdavanje nekretnina Airbnb gotovo se udvostručila preko noći, čime je u prvom danu trgovanja njena tržišna kapitalizacija premašila 100... REKORDNA GODINA ZA LISTIRANJE KOMPANIJA NA BERZI Airbnb zabeležio IPO iznad 100 milijardi dolara

Vrednost akcija kompanije za online izdavanje nekretnina Airbnb gotovo se udvostručila preko noći, čime je u prvom danu trgovanja njena tržišna kapitalizacija premašila 100 milijardi američkih dolara.

Početna cena akcija Airbnb iznosila je 68 dolara, a na zatvaranju jučerašnjeg dana Wall Street je prikazivao vrednost od 144,7 dolara po jednoj akciji, što znači rast od 113 procenata u istom danu.

Berzanski analitičari su očekivali dobre rezultate inicijalne javne ponude ali niko nije verovao da će IPO zaista prevazići magičnu granicu od 100 milijardi dolara.

U statističkom smislu, čudna se vremena dešavaju na berzama. Agencija Bloomberg piše da 80 odsto novih listiranja u 2020. godini uopšte nije ostvarivalo rast vrednosti akcija, ali zato je preostalih 20 odsto imalo toliko dobre rezultate da su oni pogurali Wall Street u istorijski rekordne rezultate u doba pandemije.

Berzanska vrednost kompanije Airbnb nakon IPO procenjena je 86,5 milijardi dolara, ali je njena celokupna tržišna vrednost iznad 100 milijardi, obzirom da obuhvata i dodatne deoničarske opcije vlasnika i zaposlenih.

Taj iznos kapitalizacije kompanije Airbnb premašuje zbir vrednosti najveća četiri hotelska lanca na svetu, koji su listirani na berzama.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...