vlada donela zakon o smanjenju pdv

Rekordne cene električne energije pokreću špansku inflaciju

AnalizaSvetU fokusuVesti

12.8.2021 20:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rekordne cene električne energije pokreću špansku inflaciju Rekordne cene električne energije pokreću špansku inflaciju
Direktno obračunavanje cena gasa i ugljen-dioksida u veleprodajne cene energije imalo je značajan uticaj na inflaciju tokom prve polovine 2021. godine, prema izveštaju španske... Rekordne cene električne energije pokreću špansku inflaciju

Direktno obračunavanje cena gasa i ugljen-dioksida u veleprodajne cene energije imalo je značajan uticaj na inflaciju tokom prve polovine 2021. godine, prema izveštaju španske centralne banke Banco de Espana, koji je objavljen 10. avgusta.

Procene pokazuju da je povećanje cena električne energije u Španiji glavni razlog za jednu trećinu povećanja indeksa potrošačkih cena tokom prve polovine godine, istakla je BdE. Prema izveštaju, to bi značilo oko 0,8 odsto direktnog uticaja na inflaciju od ukupnog povećanja potrošačkih cena za 2,9 procenata, prenosi S&P Global.

“Ukupni inflatorni efekat rekordno visokih cena električne energije mogao bi biti još veći zbog prenosa većih troškova energije u proizvodnji i energetski intenzivnih industrija poput cementa, gvožđa, čelika, keramike, rafinerija i vazdušnog transporta“, saopštila je banka.

Cene španskog gasa porasle su sa prosečnih 18,20 Eur/MWh (21,30 USD/MWh) u decembru 2020. godine na 28,70 Eur/MWh u junu, dodajući 20,90 Eur/MWh ceni električne energije u prvoj polovini, napomenula je BdE. Što se može uporediti sa direktnim uticajem od oko 8,10 EUR/MWh za CO2 u istom periodu, dok se većina preostalog povećanja može pripisati prenosu naknadnog povećanja poreza na generisanje od sedam odsto, navodi se u saopštenju.

Veleprodajne cene električne energije u Španiji su se skoro udvostručile u periodu od decembra 2020. do juna 2021. godine, istakla je BdE, i iako su kretanja veleprodajnih cena električne energije na drugim evropskim tržištima slična onima u Španiji, direktan prenos na maloprodajne cene putem postojećeg mehanizma podrazumeva veći uticaj na potrošačke cene. Uticaj na potrošače je oko 22,3% povećan na njihovim računima, procenila je banka.

Kao odgovor, vlada je požurila sa donošenjem zakona o smanjenju poreza na dodatu vrednost električne energije sa 21 odsto na 10 procenata do kraja godine i obustavi nameta od sedam odsto na proizvodnju za treći kvartal. Takođe, podnela je predloge za oporezivanje starijih hidroelektrana i vetroelektrana koje ne emituju, kako bi se nadoknadio deo prihoda od visokih veleprodajnih cena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...