Kirija za sobu od 100 do 150 evra

Rentiranje soba polako odlazi u zaborav

NekretnineSrbijaVesti

20.8.2024 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Rentiranje soba polako odlazi u zaborav Rentiranje soba polako odlazi u zaborav
„Student traži sobu u najam“ – ovako je nekada izgledao oglas u novinama, u većini univerzitetskih gradova u Srbiji, pred sam početak školske godine... Rentiranje soba polako odlazi u zaborav

„Student traži sobu u najam“ – ovako je nekada izgledao oglas u novinama, u većini univerzitetskih gradova u Srbiji, pred sam početak školske godine ali danas sobu više gotovo da niko ne rentira, jer su se stil i način života u mnogome promenili, pokazalo je istraživanje portala za nekretnine 4zida.

„Praksa izdavanja soba, kao vid stambenog rešenja, sve vise iščezava, imajući u vidu današnje potrebe i stil života“, kaže Nikola Radić iz agencije „Ataše nekretnine“, ali i napominje da su pojedini portali za oglašavanje izdavanja nepokretnosti kod nas zadržali u pretragama zakupa i opciju soba, što dokazuje da postoji određen stepen potražnje i ponude u tom delu tržišta.

„Trenutno se na različitim sajtovima, u Beogradu, može naći tek nekoliko desetina soba za izdavanje, sa prosečnim cenama od 100 do 150 evra. Nekada ovakvih oglasa ima i na društvenim mrežama“, objašnjava Radić.

Da je interesovanje za iznajmljivanjem soba opalo potvrđuje i Aleksandra Mihajlović sa portala 4zida i ističe dva ključna razloga za to.

Prvo, mnogi studenti sada traže privatnost i udobnost koju nudi iznajmljivanje celog stana. Drugo, ponuda stanova je značajno porasla, što je dovelo do šireg izbora i pristupačnijih cena za celu jedinicu, umesto samo jedne sobe. Uz to, sve su ređi stanodavci koji žele da izdaju samo jednu sobu„, kaže Mihajlović.

Na 4zida, primera radi, soba uopšte nema u ponudi dok je trenutno objavljeno više od 10.000 oglasa za izdavanje stanova, od garsonjera do petosobnih.

Image by garetsvisual on Freepik

„Mladi, pre svega studenti, danas se najčešće udružuju i kao cimeri njih dvoje ili troje iznajme stan. Na taj način, koji se odomaćio u današnjoj praksi, mladi imaju samostalnost, uz pojedinačno relativno niske režijske troškove, kada se podele između cimera“, objašnjava Nikola Radić.

Tržište izdavanja soba zauzima mali deo ali i ono, kao i izdavanje stanova, pokazuje sezonske oscilacije. To znači da je povećanja potražnja pred početak svake fakultetske godine ili se smanjuje u zimskom periodu, a trenutno je najveća potražnja studenata za stanovima u većim univerzitatskim centrima.

„Oglašena cena garsonjere za izdavanje u Nišu trenutno iznosi u proseku oko 215, za jednosoban stan je mesečno potrebno izdvojiti 250 dok kirija za veće stanove iznosi od 300 do 480 evra“, kaže Mihajlović.

Kada je reč o Beogradu i Novom Sadu, dodaje, cene garsonjera su više i ako studenti žele da iznajme garsonjeru u prestonici biće im potrebno mesečno oko 300 evra. U Novom Sadu kirija se kreće oko 270 evra, a cena stana zavisi pre svega od lokacije koju biraju.

  • Inquiete

    20.8.2024 #1 Author

    Za 300 evra mogu samo šupe sa nameštajem iz doba Tita da nadju, normalni stanovi koštaju mnogo više.

    Odgovori

  • Jj992

    20.8.2024 #2 Author

    Bas interesantno…

    Odgovori

  • Dux011

    20.8.2024 #3 Author

    Eto i to se desilo…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.8.2024 #4 Author

    Samo stan,a gde je sve ostalo sto treba studentu…

    Odgovori

  • SUNCE

    21.8.2024 #5 Author

    Ako pojedinac nema nekoga sa kim bi delio stan ovo ipak nije lose rešenje a ponekada je i jedino.

    Odgovori

  • TIJANA36

    21.8.2024 #6 Author

    Cene stanova od 400e…a tek obaveze…katastrofa

    Odgovori

    • JANA

      24.8.2024 #7 Author

      Ma da, kako su slocile cene stanova, izdavanje je poskupelo preko noci

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.