Očekavli su 10 puta nižu cenu

Replika čuvene slike prodata za neverovatnih 3,4 miliona dolara

KulturaLifestyleSvetU fokusuVesti

21.6.2021 18:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Replika čuvene slike prodata za neverovatnih 3,4 miliona dolara Replika čuvene slike prodata za neverovatnih 3,4 miliona dolara
Replika svetski poznate slike Mona Liza Leonarda da Vinčija (Leonadro da Vinci), prodata je evropskom kolekcionaru za oko 3,4 miliona dolara u aukcijskoj kući... Replika čuvene slike prodata za neverovatnih 3,4 miliona dolara

Replika svetski poznate slike Mona Liza Leonarda da Vinčija (Leonadro da Vinci), prodata je evropskom kolekcionaru za oko 3,4 miliona dolara u aukcijskoj kući Christie’s, prenosi Insider.

Očekivalo se da će se kopija, poznata kao „Hekking Mona Lisa“, prodati za 200.000 do 300.000 evra na internet aukciji, ali prodata je za 10 puta više.

„Ovo je ludilo, ovo je apsolutni rekord za reprodukciju ‘Mona Lize'“, izjavio je  portparol Christie.

Po svom prethodnom vlasniku Rejmondu Hekingu (Raimondu Hekkingu) verovalo se da je repliku naslikao italijanski slikar početkom 17 veka. Prema njegovim rečima, on je posedovao istinsku „Mona Lizu” a da je sličan primerak ove dragocene umetnosti vraćen u Luvr nakon što je slika ukradena 1914. godine.

On je veći deo svog života posvetio dokazivanju da je slika koju je kupio za četiri dolara Leonardov originalni primerak, dok je delo u Luvru kopija.

„Ovo delo i njegova istorija ilustruju fascinaciju koju su imale Mona Liza i aura umetnika Leonarda da Vinčija” navela je aukcijska kuća.

Reklo bi se da replika „nije toliko upečatljiva kao rad u Luvru, ali dočarava nešto od tog sveta slika“, piše Insider.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...