SENAT ODLOŽIO SUĐENJE TRAMPU

Republikanci protiv zabrane budućeg kandidovanja

SvetVesti

25.1.2021 08:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

Republikanci protiv zabrane budućeg kandidovanja Republikanci protiv zabrane budućeg kandidovanja
Demokrate i republikanci u američkom Senatu dogovorili su se da odlože za dve nedelje suđenje o opozivu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump),... Republikanci protiv zabrane budućeg kandidovanja

Demokrate i republikanci u američkom Senatu dogovorili su se da odlože za dve nedelje suđenje o opozivu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump), kako bi gornji dom Kongresa imao više vremena da se bavi potvrđivanjem kandidata za kabinet novog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) rekao je da će suđenje početi tokom druge nedelje februara, što je pozdravio republikanski lider Mič Mekonel (Mitch McConnell), preneo je Glas Amerike. Šumer je naveo će novi vremenski okvir omogućiti Senatu da preduzme brzu akciju u pogledu imenovanja članova novog kabineta i drugih pitanja, što će članovima Predstavničkog doma koji će izneti argumente protiv bivšeg predsednika dati više vremena da se pripreme za suđenje.

Takođe, Trampov pravni tim, imaće više vremena da se pripremi za suđenje. Kako je ranije najavljeno, Predstavnički dom trebalo bi formalno da prosledi optužnicu Senatu u ponedeljak, što bi obično označilo početak suđenja. Međutim nekoliko republikanskih senatora nagovestilo je da nije izvesno da će bivši predsednik biti osuđen i da će mu biti zabranjeno da se ponovo kandiduje za prvog čoveka Bele kuće.

Republikanski senator Marko Rubio (Marco Rubio) ocenio je u izjavi za Fox News Sunday da je „suđenje glupo“ i „kontraproduktivno“, jer predstavlja dolivanje ulja na vatru i produbljuje podele koje su paralisale zemlju. On je dodao da bi bilo „arogantno“ zabraniti Trampu da se ponovo kandiduje. Za eventualnu osudu Trampa neophodno je da najmanje 17 od 50 republikanskih senatora podrži takvu odluku demokrata, zbog dvotrećinske većine.

Senator Džon Kornin (John Cornyn), takođe republikanac naveo je: „Ako je dobra ideja opozvati bilo kojeg bivšeg predsednika, šta onda sa bivšim demokratskim predsednicima, kada Republikanska stranka bude dobila većinu 2022. godine? Razmislimo o tome i uradimo najbolje za našu zemlju“. Njegov stranački kolega Majk Raunds (Mike Rounds) nazvao je suđenje „spornim pitanjem“, jer nije ustavno održivo, budući da je Tramp bivši predsednik. Podsetimo, Tramp je opozvan u Predstavničkom domu američkog Kongresa 13. januara zbog svoje uloge u neredima nedelju dana ranije, u kojima je poginulo pet osoba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...