Stručnjavi predviđaju rast tržišta na 24 milijarde dolara do 2024.

Roboti dostavljači doživeli uspon zbog pandemije

Hi-techLifestyleSvetVesti

1.5.2021 15:29 Autor: Gordana Bulatović 2

Roboti dostavljači doživeli uspon zbog pandemije Roboti dostavljači doživeli uspon zbog pandemije
Startap Starships Technologies radi na robotima za dostavu bez vozača. Kompanija je prikupila više od 17 miliona dolara, a usluga je dostupna na čuvenom... Roboti dostavljači doživeli uspon zbog pandemije

Startap Starships Technologies radi na robotima za dostavu bez vozača. Kompanija je prikupila više od 17 miliona dolara, a usluga je dostupna na čuvenom Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) i državnom univerzitetu u Masačusetsu.

Starship tvrdi da je prvi na svetu uveo uslugu autonomne dostave robota, koji su 2019. godine uslužili 100.000 ljudi, a do danas čak milion, piše VentureBeat. Startap su osnovali veterani Skype, Ahti Heinla i Jenus Fris(Janus Friis).

Očekuje se trostruki rast ovog tržišta, sa oko 12 milijardi dolara 2018. godine na 34 milijarde 2024 godine.

Stručnjaci tvrde da pandemija ubrzava prihvatanje novih tehnologija za dostavu, kao što su autonomni automobili, kombi prevoz i kamioni. Na ovaj način minimizira se rizik za širenje zaraznih bolesti.

Foto: Instagram/Starshiprobots

„Pružamo potpuno komercijalnu uslugu koja radi 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji i prostire se širom pet zemalja, a sada obavljamo hiljade isporuka dnevno… Starship je u rangu najvećih kompanija, kada se gleda kilometraža pređena u poslednjih godinu dana“, izjavio je Heinla za VentureBeat.

Robot šestotočkaš opremljen je bogatom elektronikom, sa devet kamera i ultrazvučnim senzorima. Maksimalna brzina koju može da razvije je oko 16 kilometara na sat, sam se puni, prelazi ulice, penje uz ivičnjake, putuje noću i radi po kiši i snegu – sve to bez čoveka.

Iz predostrožnosti tim teleoperatera u svakom trenutku nadgleda napredak robota i može preuzeti kontrolu, ako je to potrebno.

U studentskim domovima univerziteta gde roboti Starship već vredno rade, porudžbine do 20 kilograma, koliko je maksimalni kapacitet, odvijaju se na pametnim telefonima. Mesečno ova usluga preduzeća i pojedince košta 10 dolara.

Tagovi
LIFESTYLE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...