„ROLLS-ROYCE“ OTPUŠTA 9.000 ZAPOSLENIH Kriza avioindustrije trajaće godinama

SvetVesti

20.5.2020 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

„ROLLS-ROYCE“ OTPUŠTA 9.000 ZAPOSLENIH Kriza avioindustrije trajaće godinama „ROLLS-ROYCE“ OTPUŠTA 9.000 ZAPOSLENIH Kriza avioindustrije trajaće godinama
Kompanija „Rolls-Royce“ najavila je da će ukinuti 9.000 radnih mesta i upozorila da će biti potrebno „nekoliko godina“ da se avioindustrija oporavi od krize... „ROLLS-ROYCE“ OTPUŠTA 9.000 ZAPOSLENIH Kriza avioindustrije trajaće godinama

Kompanija „Rolls-Royce“ najavila je da će ukinuti 9.000 radnih mesta i upozorila da će biti potrebno „nekoliko godina“ da se avioindustrija oporavi od krize izazvane pandemijom korona virusa.

„Ovo nije kriza naše proizvodnje, ali je kriza sa kojom se suočavamo i moramo se suočiti“, rekao je izvršni direktor kompanije, Voren Ist (Warren East), prenosi BBC. Većina od pomenutih 9.000 radnih mesta, što je oko 20 odsto ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, odnosi se na vazduhoplovni sektor u Velikoj Britaniji.

„Rolls-Royce“ zapošljava 52.000 radnika širom sveta, a Ist je naveo da kompanija još nije zaključila „tačno“ gde će biti smanjenje radnih mesta, zbog konsultacija sa sindikatima. On je rekao da oko dve trećine zaposlenih u civilnom vazduhoplovstvu radi u Velikoj Britaniji.

Kompanija je saopštila da je uticaj pandemije na njihove aktivnosti i celu avioindustriju „bez presedana“, dok su ujedinjeni sindikati ocenili da je odluka o otpuštanju 9.000 zaposlenih „sramotan oportunizam“, jer je „Rolls Royce“ primio državnu pomoć.

Kompanija „Rolls-Royce“ jedan je od tri najveća proizvođača avionskih motora u svetu, (uz „Genelar Electric“ i  „Pratt & Whitney“). „Rolls-Royce“ motori pokreću najveći putnički avion na svetu – Airbus A380, zatim A350, kao i Boeing 787 i druge modele američkog proizvođača.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...