Ambiciozni planovi vodećeg ruskog proizvođača nafte

Rosneft obećava nultu emisiju ugljen-dioksida do 2050. godine

EkologijaFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

21.12.2021 13:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rosneft obećava nultu emisiju ugljen-dioksida do 2050. godine Rosneft obećava nultu emisiju ugljen-dioksida do 2050. godine
Upravni odbor najvećeg ruskog proizvođača nafte, Rosnefta, odobrio je novu strategiju za smanjenje emisije štetnih gasova do 2030. godine, koja je u funkciji postizanja... Rosneft obećava nultu emisiju ugljen-dioksida do 2050. godine

Upravni odbor najvećeg ruskog proizvođača nafte, Rosnefta, odobrio je novu strategiju za smanjenje emisije štetnih gasova do 2030. godine, koja je u funkciji postizanja neto nulte emisije do 2050. godine, što je pre roka koji za zemlju objavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Klimatski naučnici kažu da balans između emisije gasova s efektom staklene bašte i njihovog uklanjanja iz atmosfere mora biti doveden do nultog nivoa do 2050. godine, kako bi se sprečili katastrofalni nivoi globalnog zagrevanja.

Rusija, četvrti najveći emiter gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, objavila je, međutim, da je njen cilja da ugljeničnu neutralnost dostigne do 2060. godine.

Rosneft, u kojem British Petroleum ima skoro 20-procentno vlasništvo, saopštio je da će kompanija dostići svoje ciljeve rezanja emisije „nizom akcija“, uključujući proizvodnju energije s niskim sadržajem ugljenika, eliminisanjem rutinskog spaljivanja gasa i tehnologijama za uštedu energije, kao i tehnologijama hvatanja i skladištenja ugljenika, prenosi Reuters.

U okviru nastojanja da se taj cilj ostvari, udeo proizvodnje prirodnog gasa u ukupnoj proizvodnji ugljovodonika biće povećan na 25 odsto do 2025. godine.

Procenjuje se da će realizacija skupa strateških ciljeva doprineti da se slobodan gotovinski tok kompanije više nego udvostruči do 2030. godine, navodi se u saopštenju Rosnefta, kojim rukovodi Igor Sečin, bliski Putinov saveznik.

Strategija Rosneft 2030 takođe ima za cilj proizvodnju ugljovodonika od 330 miliona tona naftnog ekvivalenta godišnje, dodaje se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...