Zelene energije postaju sve atraktivnije

Rekordne cene ugljenika u EU povećavaju ekonomičnost čistih goriva

EkologijaEUU fokusuVesti

14.12.2021 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordne cene ugljenika u EU povećavaju ekonomičnost čistih goriva Rekordne cene ugljenika u EU povećavaju ekonomičnost čistih goriva
Cena emisija ugljenika u Evropskoj uniji prošle nedelje dostigla je rekordnu vrednost iznosa više od 90 evra, čineći zelene energije mnogo atraktivnijim. Krediti u... Rekordne cene ugljenika u EU povećavaju ekonomičnost čistih goriva

Cena emisija ugljenika u Evropskoj uniji prošle nedelje dostigla je rekordnu vrednost iznosa više od 90 evra, čineći zelene energije mnogo atraktivnijim.

Krediti u sistemu EU za trgovinu emisijama naglo su porasli skoro dvostruko, sa 50 evra krajem jula na 90,75 evra, dok su u sredu dostigli najveće jednokratne cene zabeležene u apsolutnom iznosu, prenosi Financial Times.

Kompanije koje su veliki zagađivači i koje su regulisane sistemom moraju da kupuju dozvole koje im omogućavaju da emituju tonu ugljenika s tim da se broj vremenom smanjuje.

Iz tog razloga, analitičari tvrde da više cene ugljenika povećavaju investicionu opravdanost usmerenu na nove tehnologije, a glavni analitičar nordijske banke SEB Bjarne Šildrop (Bjarne Schieldrop) kaže da su trocifrene cene za ugljenik nešto što je nadohvat ruke i što se može očekivati u narednim godinama, prenosi Financial Times.

Analitičari očekuju da će cene nastaviti da rastu u svetlu neto nulte staklene bašte, zbog obećanja o emisiji gasova koje su vlade i kompanije širom sveta objavile kako bi sprečile globalno zagrevanje.

Ipak, čak i kada se uzmu u obzir rekordne cene ugljenika, trenutno je više isplativo za preduzeće da sagoreva ugalj, fosilno gorivo koje najviše zagađuje, a ne gas jer je cena prirodnog gasa u Evropi veća od 10 evra po megavat satu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...