Preuzimanje vredno 3,7 milijardi evra

Rotšildi privatizuju investicionu banku

BankeBerzaEUVesti

6.2.2023 16:02 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rotšildi privatizuju investicionu banku Rotšildi privatizuju investicionu banku
Porodica Rotšild planira da privatizuje investicionu banku Rothschild&Co kroz preuzimanje koje se procenjuje na 3,7 milijardi evra. Concordia, porodična holding kompanija Rotšilda koja poseduje... Rotšildi privatizuju investicionu banku

Porodica Rotšild planira da privatizuje investicionu banku Rothschild&Co kroz preuzimanje koje se procenjuje na 3,7 milijardi evra. Concordia, porodična holding kompanija Rotšilda koja poseduje 38,9 odsto akcija i 47,5 odsto prava glasa, saopštila je u ponedeljak da je u pregovorima za finansiranje ponude za banku u Parizu.

Rothschild&Co ima tri odeljenja – globalno savetovanje, upravljanje bogatstvom i imovinom i bankarstvo. Concordia je saopštila da nijednom od tri preduzeća nije potreban pristup kapitalu sa javnih tržišta kapitala, kao i da uzimajući u obzir njihovu dugoročnu prirodu, ima više smisla da grupa bude privatna, prenosi Financial Times.

„Svako od preduzeća je bolje procenjeno na osnovu dugoročnog učinka, a ne kratkoročne zarade“, navedeno je u saopštenju. Ovaj potez dolazi usred globalnog pada u sklapanju poslova vođenog rastućim kamatnim stopama i ekonomskom neizvesnošću. Slabljenje spajanja i akvizicija poremetio je savetnike koji zavise od takve aktivnosti u zarađivanju unosnih naknada, poput banke Goldman Sachs.

Namera porodice Rotšild da svoju kompaniju prevede u privatno vlasništvo u suprotnosti je sa trendom u protekle dve decenije tokom koje su savetodavne kompanije išle na javna listiranja (berzu) u SAD. Akcije kompanije Rothschild&Co porasle su za 16 odsto na 46,85 evra na ranom trgovanju u ponedeljak u Parizu.

Concordia planira da ponudi 48 evra po akciji, što je 18 odsto više nego na zatvaranju berze u petak. Ovo vrednuje banku Rothschild&Co na oko 3,7 milijardi evra.

Prošireni porodični koncern Rotšild, koji uključuje kompaniju Concordia, poseduje 54,5 odsto akcijskog kapitala i dve trećine glasačkih prava u Rothschild&Co.

  • MAJA

    7.2.2023 #1 Author

    Oni svašta prikazuju ko po običaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...