FIFA se suočava sa skandalima iz prethodne decenije

Rukovodioci Svetske fudbalske asocijacije optuženi za proneveru

LifestylePoslovanjeVesti

8.6.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rukovodioci Svetske fudbalske asocijacije optuženi za proneveru Rukovodioci Svetske fudbalske asocijacije optuženi za proneveru
Nekadašnji šef Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) Sep Blater (Sepp Blatter) i njegov naslednik Mišel Platini (Michel Platini) pojaviće se na sudu zbog optužbi za... Rukovodioci Svetske fudbalske asocijacije optuženi za proneveru

Nekadašnji šef Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) Sep Blater (Sepp Blatter) i njegov naslednik Mišel Platini (Michel Platini) pojaviće se na sudu zbog optužbi za korupciju u slučaju koji, pred početak ovogodišnjeg prvenstva u Kataru, revidira skandale iz prošlosti.

Dva čelnika svetske fudbalske institucije nalaze se pod optužbom za proneveru i lažiranje isplate Platiniju iz 2011. godine koja je iznosila više od dva miliona franaka.

Blater je pre suđenja izjavio da je pomenuti novac isplata zaostale plate koja je Platiniju punopravno dodeljena, kao i da su ovu naplatu odobrile sve odgovorne vlasti fudbalske asocijacije.

Međutim, iz tužilaštva tvrde da je zakasnela plata tadašnjem rukovodiocu Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) “isplaćena bez pravnih osnova”. Oni navode da novac nije dug Platiniju i da on nije imao prava na doprinose za socijalno osiguranje koji su mu isplaćeni. Prema tvrdnjama tužilaštva, Blaterov prekršaj je to što je potvrdio i odobrio ove isplate, piše Bloomberg.

Ovim suđenjem se završava burna decenija koju je imala FIFA, koja je ujedno i tužilac u postupku.

Svetsko prvenstvo u Kataru, zakazano za novembar, zamišljen je kao internacionalni festival fudbala koji otvara nove mogućnosti za igru u tom regionu. Međutim, od kada je Katar izabran da bude domaćin ovog događaja, ta zamisao je pomračena brojnim kontroverzama i optužbama u vezi sa navodima da su mnogi radnici u prethodnoj deceniji izgubili živote gradeći stadione i ostale vidove infrastrukture.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa utakmice se baš mnogo nameštaju…

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.6.2022 #2 Author

    Tek sad?! Pa to se decenijama radi…

    Odgovori

  • Boba3

    8.6.2022 #3 Author

    Mnogo novca i mnogo pronevera u fudbalu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...